Vuit de cada 10 joves han patit algun tipus de violència en l’entorn digital quan eren menors d’edat. Es tracta d’una de les dades més impactants que s’extreuen de l’informe Violència viral que ha encarregat Save the Children. L’enquesta s’ha realitzat a 222 adolescents d’entre 18 i 20 anys de tot Catalunya.
El ciberassetjament, la violència més comuna
L’estudi recull que el ciberassetjament és la forma de violència més comuna, amb un 42 % dels casos. L’ONG alerta que aquest tipus de violència passa per primera vegada quan els nens i nenes tenen 13 anys i la persona assetjadora és, en un 64 % dels casos, amic o company de classe.
Una de les problemàtiques actuals és que aquestes situacions es viuen en silenci, tot i que són violències igual de reals que les que es produeixen per internet. També tenen les mateixes conseqüències sobre les víctimes, com les depressions, baixa autoestima i tendències suïcides. “Molts nens i nenes pateixen en silenci abusos, assetjament, insults i humiliacions a través de les noves tecnologies”, ha afirmat Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children.
L’estudi també constata que un 25 % dels joves han estat víctimes de la pràctica del sèxting. És un joc entre les persones que s’intercanvien missatges o imatges sexuals. Es converteix en violència electrònica quan un difon les imatges sense el consentiment de la persona implicada. En aquest sentit, l’informe recull que la meitat dels enquestats han vist material sexual de forma involuntària quan eren menors.
Actualitzar les lleis per prevenir la violència a internet
Tant l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) com Save the Children consideren que les lleis s’han d’actualitzar perquè estan desfasades. Són partidaris que s’aprovi una llei contra la violència a la infància que inclogui els delictes en línia. Una altra demanda que han fet és la d’incorporar en el currículum escolar assignatures com l’educació efectivosexual i de ciutadania digital, per tal de prevenir els delictes de violència a les xarxes. Emilie Rivas ha assegurat que “la millor educació ‘on line’ és la que es fa ‘off line'”, i que és necessari que els pares parlin amb naturalitat i sovint del sexe amb els fills.
Save the Children alerta que més de la meitat de les persones enquestades no tenia normes d’ús parental per utilitzar internet. A més, l’informe detalla que l’edat mitjana d’accés a les noves tecnologies és de 10,5 anys. L’ONG recomana que els joves accedeixin a les noves tecnologies a partir dels 14 anys.