El Parc Sanitari Pere Virgili i el Vall d’Hebron Institut de Recerca han engegat un assaig clínic per a avaluar els possibles beneficis de practicar exercici físic en malalts de càncer de més de 65 anys. L’assaig forma part del projecte PROFIT i es tracta del primer estudi multicèntric sobre activitat física i càncer en persones grans que es fa a Catalunya.

En aquest estudi hi participen l’Hospital Universitari de Navarra i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, amb el suport de l’Associació Contra el Càncer. L’assaig comptarà amb un total de 270 persones participants entre els tres centres (Catalunya, Andorra i Navarra) i se’n preveuen obtenir els primers resultats a finals del 2024.

Estudi càncer i exercici gent gran

Exercici personalitzat: presencial i telemàtic

Durant dos mesos i mig, els participants en l’estudi fan unes pautes d’exercici personalitzat amb l’ajuda de fisioterapeutes especialitzats en psicogeriatria dues vegades per setmana, de manera presencial, en un gimnàs del Parc Pere Virgili de Barcelona. En una segona fase, els participants fan l’exercici de manera telemàtica, mitjançant una aplicació mòbil.

Transcorreguts tres i sis mesos de la finalització del programa d’exercici físic presencial se’ls fan uns controls de seguiment per avaluar l’estat de salut física i mental del pacient i la funcionalitat. L’objectiu és comprovar si els resultats assolits es mantenen o no i, fins i tot, si milloren.

La gent gran, exclosa de molts estudis

El doctor Marco Inzitari, director del projecte i cap de Grup de Recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona, destaca que “diversos estudis sobre activitat física i càncer demostren els beneficis de l’activitat física en persones amb càncer, incloent-hi una millora en la massa muscular, la funció física i la força, així com menys fatiga i fins i tot una millor tolerància del tractament oncològic“.

Fins ara, però, no s’havia fet un estudi en majors de 65 anys. De fet, tot i que la prevalença de càncer augmenta de manera considerable amb l’edat, pràcticament no existeixen estudis sobre activitat física i càncer fets amb persones grans. Segons explica Maria Idoate, fisioterapeuta del programa, “l’edat és habitualment un motiu d’exclusió de molts estudis”.

En aquest sentit, el doctor Inzitari apunta que la falta d’estudis “dificulta molt la prescripció de l’activitat física en persones grans amb càncer i justifica la necessitat de mesurar i tenir en compte el grau de fragilitat de cada persona a l’hora de valorar possibles tractaments”.

Busquen un centenar de pacients voluntaris

Els dos centres organitzadors fan una crida per aconseguir 90 voluntaris amb un diagnòstic de càncer amb 65 anys o més i veïns de la província de Barcelona. S’inclouen pacients amb diagnòstic de càncer
de pròstata, pulmó, còlon, recte, hepàticobiliar, pàncrees o esòfagogàstric, amb i sense afectació
de ganglis, i amb fragilitat lleu moderada. Els interessats a participar en l’assaig clínic es poden inscriure enviant un correu a espaisperevirgili@perevirgili.cat o bé trucar al 932 594 024 o al 932 594 016.

Comparteix a: