Les aigües residuals de les ciutats poden aportar molta informació sobre els hàbits ambientals i de salut i ara un estudi en el qual han participat diverses institucions, en el marc del projecte europeu SCOREwater, ho ha tornat ha demostrar. Els resultats s’han presentat en el marc de l‘Smart City Expo. Durant quatre anys s’han analitzat les restes a tres barris de la ciutat: el Carmel, Sant Gervasi i Poblenou. En aquest últim és on s’ha detectat més presència de restes de cafè, alcohol i també de cigarretes. Això, segons els responsables de l’informe, s’explica per l‘activitat comercial i de restauració al barri.

En el cas del Carmel, l’informe assenyala que és el barri on s’ha detectat una menor presència de plastificants, parabens i filtres solars UV. Pel que fa a Sant Gervasi, s’ha trobat una major presència de gens de resistència a antibiòtics, tot i que el document assenyala, que això no s’ha pogut correlacionar amb un major volum d’aquests medicaments.

Una campanya ciutadana

Els resultats de l’estudi han servit per dissenyar la campanya “Les aigües residuals parlen de tu”, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre els problemes del clavegueram i del medi ambient, causades per pràctiques domèstiques com llençar tovalloletes o oli pel lavabo o la cuina. Les dades, segons els impulsors, faciliten el disseny de polítiques públiques més ajustades a cada territori.

La campanya també inclou una pàgina web en què s’explica com arriben aquestes substàncies a les aigües residuals i també alguns consells per reduir l’impacte al medi ambient.

Un projecte d’àmbit europeu que va començar el 2019

En l’estudi hi han participat diferents empreses i institucions: l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Cicle de l’Aigua), l’Institut Metròpoli, EURECAT i l’empresa s:can Iberia. També s’ha dut a terme a altres ciutats, com a Amersfoort (Holanda) i a Göteborg (Suècia). Va començar el 2019, abans de la pandèmia i s’ha allargat fins al 2023.