Els crits de Catalunya és Espanya han omplert aquest migdia la plaça de Catalunya. La convocatòria de la Plataforma d'Espanya i Catalans per commemorar el Dia de la Hispanitat ha reivindicat així, en ple debat sobiranista, una Catalunya bilingüe i unida a la resta de l'Estat. MANEL PARRA, portaveu de la Plataforma d'Espanya i Catalans "Si s'ha demostrat alguna cosa al llarg de la història és que com més desunits estem, més mancats de llibertats. És l'esperit de la constitució, on vam apostar fermament per avançar i superar vells rencors i angoixes del passat. Aquest és l'esperit que volem ara, amb aquesta situació difícil en la que ens trobem." Els organitzadors s'han volgut desmarcar dels partits polítics i altres entitats... Tot i això hi han participat diversos membres de formacions com el Partit Popular, entre els quals s'han pogut veure els regidors de la ciutat de Barcelona. La líder dels populars catalans, que també hi ha participat, ha criticat l'absència del PSC i ha demanat a Artur Mas que prengui nota de la concentració. ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del PP de Catalunya "Mentre el senyor Mas vol dividir i vol separar els catalans i separar a Catalunya d'Espanya, nosaltres volem sumar." També el líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, i Ciutadans s'hi ha volgut sumar. ALBERT RIVERA, president de Ciutadans "Yo creo que hay una Catalunya que empieza a moverse, que no todo el mundo es separatista, que hay gente que trabaja por la unión, por la convivencia para que no se fracture en dos Catalunya." La plataforma d'Espanya i Catalans, nascuda per organitzar els actes d'avui, vol vertebrar el sentiment dels catalans que també se senten espanyols, per això ja han anunciat que tindrà continuïtat més enllà d'aquesta jornada. La trobada s'ha desenvolupat sense incidents. Tot i això després de la lectura del manifest hi ha hagut uns moments de tensió quan un home que intentava cremar una estelada ha estat confós amb un independentista. Poc després, i amb la concentració ja gairebé dissolta, una desena de neonazis ha irromput al centre de la plaça amb càntics i insignies preconstitucionals.

Finalment, segons la Plataforma d’Espanya i Catalans, unes 100.000 persones han acudit a la convocatòria d’aquest 12 d’octubre a la plaça de Catalunya. En un primer moment, els convocants de l’acte parlaven de 10.000 assistents, però després de veure’n imatges panoràmiques han elevat la seva estimació. La Guàrdia Urbana xifra en 6.000 el nombre de manifestants i els Mossos d’Esquadra, en 2.000. Molt lluny de tots aquests càlculs, la Delegació del Govern espanyol assegura que a la plaça de Catalunya hi havia avui 65.000 persones.

La festa ha començat cap a les 11 h amb diverses actuacions musicals, des d’un grup de rock en català fins a uns cantants d’havaneres de Calella de Palafrugell. Després s’ha llegit el manifest del moviment cívic D’Espanya i Catalans, primer en català i després en castellà i en anglès.

Entre els manifestants, catalans de tots els orígens que parlaven tant castellà com català, s’hi han pogut veure els màxims dirigents de Ciutadans (C’s), Albert Rivera, i del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. També els regidors del PP a l’Ajuntament de Barcelona, entre ells el president del grup, Alberto Fernández Díaz. L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), també ha participat a l’acte. El dirigent de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, ha estat saludant manifestants.

La concentració era pràcticament coberta de banderes catalanes, espanyoles i també europees. També s’hi han vist pancartes amb missatges com “Catalunya és part d’Espanya” i “el nacionalisme separa la societat”. Tot l’acte ha transcorregut sense incidents i en un ambient festiu. Només al final, un espontani ha pujat a l’escenari amb la intenció de cremar una estelada, però l’organització no li ho ha permès i l’ha forçat a baixar. La concentració ha començat a dissoldre’s en començar a ploure a la plaça.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a