Els fets es remunten al setembre de l’any passat, quan es va esfondrar un bloc de 144 nínxols del cementiri de Montjuïc. Vuit mesos després, Cementiris de Barcelona assegura que dels 68 nínxols que es van ensorrar totalment tenen identificats mitjançant mètodes antropològics 56 difunts. En els properes dies, n’identificaran la resta i després els sotmetran tots a proves d’ADN.

Algunes famílies però -de moment es desconeix la xifra exacta- asseguren que s’han sentit abandonades en tot el procés perquè Cementiris de Barcelona no els ha reunit ni els ha donat cap explicació. Per això, segons l’advocat Miguel Duran, estan estudiant presentar una denúncia penal i una demanda administrativa contra l’Ajuntament de Barcelona. L’acusen de “mala gestió” perquè, per exemple, asseguren que van utilitzar una excavadora per retirar les restes. Demanen que s’identifiquin de forma diferenciada tots els difunts i que garanteixin que es recuperaran totes les restes, a més d’una indemnització pels danys morals i patrimonials.

El director de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaya, afirma que s’ha contactat amb totes les famílies per oferir-los nínxols nous i que ja s’ha arribat a un acord amb 32 afectats, a qui pagaran 5.000 euros com a indemnització. Aquest acord, segons Duran, “és un suborn” perquè no emprenguin accions contra l’Ajuntament. Ha admès que es van barrejar ossos en l’esfondrament però assegura que hi ha garanties que no s’ha perdut cap resta. Ha explicat, a més, que segons diversos informes l’esfondrament era imprevisible i va ser conseqüència de múltiples causes.

La rehabilitació de la zona

Pel que fa a les obres de rehabilitació de la zona, encara no han començat perquè es vol aprofitar per remodelar altres blocs de l’entorn. Està previst que comencin aquest estiu i que estiguin acabades el març de l’any que ve. Treballen també perquè no es repeteixi l’incident i per això han començat a instal·lar sensors a tots els blocs de nínxols per detectar a temps qualsevol moviment. Calculen que el sistema estarà totalment implementat a finals de juny.