Si habitualment dels pacients que van a urgències de la Vall d'Hebron n'acaben ingressats tres de cada deu, aquest dies les hospitalitzacions es multipliquen i hi ha un 70% d'ingressos. Això es deu a les baixes temperatures de les últimes setmanes que agreugen les afeccions repiratòries i també a l'epidèmia de grip. JOSEP ÀNGEL BOSCH, coordinador mèdic Àrea General Vall d'Hebron "Fa 48 hores vem obrir un espai d'uns 100 mestres quadrats on hi ha vuit punts, que poden arribar a ser 10, d'atenció per pacients urgents i pel que fa els llits d'hospitalització, respecte a principis d'hivern a ara, tenim en tenim 77 més d'oberts." Des del mateix hospital ja han demanat al SEM que es derivin els ingressos a altres hospitals de la ciutat per no col·lapsar el centre. Tot i que els ambulatoris també han notat un increment de pacients amb grip les últimes setmanes la situació és menys complexa que als hospitals perquè atenen malalts amb patologies lleus i sense complicacions importants. YOSEBA CÀNOVAS, director EAP Passeig de Sant Joan "Hem notat un increment dels motius de consulta per símptomes respiratoris en aquestes dos últimes setmanes, sobretot en aquesta setmana, d'un 30% o 50% per sobre de l'habitual." Per ara, el gruix més important de pacients que s'han atès en aquest cap són la gent gran i els nens. MONTSERRAT DÍAZ, pediatra CAP Passeig de Sant Joan "La simptomotologia és febre alta, sobretot mal de cap, simptomatologia catarral lleu amb tos, més aviat seca, i alguna vegada canvis de posicionals és a dir, diarreas. Això és el quadre típic. En principi aquest any potser estem veient més quantitat de grip que l'any anterior, però la violència és la mateixa. És a dir, que no estem veient grips complicades, són grips com les de sempre." Les recomanacions dels metges, si no hi ha complicacions, són les de sempre: prendre paracetamol, beure molt líquid i fer repòs.

El Departament de Salut, però, assegura que no es tracta d’una situació excepcional sinó que és un fet que es dóna de manera habitual durant aquesta època de l’any. En l’última setmana, la grip s’ha estès a Catalunya un 30% i ha afectat especialment la població infantil.

El contagi ha arribat aquesta setmana a un dels nivells més alts dels últims anys. Del total de mostres recollides pels metges de Salut Pública,  un 63% pertanyen a nens, si bé la taxa d’incidència general és de 207,4 casos per 100.000 habitants.

El departament de Salut de la Generalitat ha reforçat els recursos sanitaris d’urgència, amb l’obertura de llits tancats fins ara, per l’augment de demanda assistencial que ha provocat la grip. Així ho ha constatat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha lloat la “flexibilitat” dels sistema sanitari català. Ruiz, però, ha reconegut que en alguns casos, els temps d’espera són més llargs que els anys anteriors.