MIQUEL PONGILUPPI, Taula de Participació Social "Quan sortissin de la presó si acabessin la condemna aquí tindrien unes possibilitats mínimes o nul·les de trobar feina perquè són gent que ha estat a la presó, a més a més estan sense papers i sense permís de residència."

La instrucció del Departament de Justícia també restringirà l’accés a règim obert i les sortides programades. Es promou així el retorn al seu país d’origen dels presos estrangers amb poques possibilitats de quedar-se legalment a Espanya. La mesura vol regular l’augment de la població reclusa estrangera a Catalunya, que se situa en el 45% dels 20.000 interns, dels quals 2.000 no tenen permís de residència.

Els reclusos sense papers tindran la possibilitat, quan hagin complert la meitat de la condemna,  de complir la llibertat condicional al seu país. La mesura només serà possible per als reclusos amb penes inferiors als sis anys i no podran tornar a l’Estat espanyol en 10 anys. En cas que el pres no accepti voluntàriament aquesta norma, es proposarà al jutge, a través de la fiscalia, que se l’expulsi. Aquesta és una possibilitat que preveu el Codi Penal com a substitutòria de les condemnes inferiors als sis anys.

La Taula de Participació Social (TPS), que agrupa 90 entitats socials que treballen en presons, s’ha mostrat a favor de la instrucció. El representat del TPS, Miquel Pongiluppi, considera que la reinserció d’aquests presos serà més fàcil en els seus països d’origen, ja que comptaran amb el suport familiar i social, imprescindible per a la reinserció.