L’Ajuntament de Barcelona estudia fer desaparèixer un entorn escolar pacificat a l’Escola Sant Francesc Xavier, després de sis mesos en funcionament. Aquesta és una transformació que va comptar amb el suport del centre i dels veïns, però que no ha tingut el resultat desitjat. Malgrat que en horari escolar facilita els accessos a l’escola i també es fa servir per a l’estona d’esbarjo, ha generat un ús no esperat fora de l’horari d’entrades i sortides al centre.

Un cul-de-sac molt llaminer per fer-hi botellons

L’actuació de pacificació, finalitzada a l’abril, va consistir a col·locar unes jardineres i travesses davant de l’escola i la instal·lació d’unes pilones per tallar al trànsit un tram del carrer de la Bòbila. Això ha provocat que aquest vial acabi sent un cul-de-sac propici per estar-s’hi.

Segons els veïns, des que es va posar en marxa aquesta transformació, entre 20 i 30 joves s’hi acumulen durant la nit i part de la matinada. Diuen que aquestes persones consumeixen alcohol, drogues i també ocasionen baralles. Els més propers a la zona pacificada asseguren que a l’estiu no han pogut dormir pel soroll que feien.

En estudi desmantellar la pacificació escolar

Segons l’Ajuntament de Barcelona, és un grup que està monopolitzant l’espai en horari de vespre i nit i que causa conflictes de convivència, d’incivisme i genera inseguretat. Aquest mal ús, segons el consistori, ha comportat nombroses queixes i denúncies veïnals, i intervencions de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Per això, l’Ajuntament de Barcelona està estudiant la retirada d’elements de l’actuació duta a terme als entorns de l’escola.

Des del consistori, s’insisteix que es tracta d’un fet “molt puntual” que requereix una intervenció per la problemàtica que s’hi ha generat i, sobretot, que hi ha acord amb veïns i escola sobre la necessitat d’intervenir-hi.

L’AV Poble-sec vol l’entorn pacificat, però amb més control

L’Associació de Veïns del Poble-sec recorda que és una pacificació que van demanar els veïns i celebra que s’hagi fet, però no els actes d’incivisme que s’hi estan desenvolupant. El president de l’entitat, Sergi Gàzquez, demana que l’entorn continuï pacificat però que hi hagi més control per fer complir l’ordenança de civisme.

Respecte a desmantellar la pacificació, Sergi Gàzquez creu que és tornar enrere. “Si els entorns poden ser més segurs i amables, el que hem de fer és eliminar l’incivisme i no una millora de l’espai públic i de la via urbana”, sentencia Gàzquez. Des de l’entitat han redactat un manifest que compta amb el suport de diverses entitats i que faran arribar al consistori.