Els impulsors de la campanya “Animales no son cosas” exigeixen que l’Estat espanyol segueixi l’exemple d’altres legislacions, com l’alemanya o la francesa. També la catalana, que explícitament recull que els animals “no es consideren coses”. Les entitats denuncien que l’actual categoria jurídica dels animals segons el Codi Civil espanyol porta a una “indefensió total de l’animal” en els accidents de trànsit. Laura Rodríguez, responsable de la Fundació Affinity a l’Estat, lamenta que, si una persona viatja amb el seu animal de companyia i té un accident, “els serveis mèdics i policials asseguraran el benestar de les persones, però no existeixen protocols per tenir cura de l’animal“.
Per això, la Fundació Affinity i l’Observatori Justícia i Defensa Animal recullen signatures: actualment en tenen 300.000 i l’objectiu és arribar al mig milió per fer pressió a l’executiu espanyol. “Volem parlar amb els grups parlamentaris de Madrid i exposar que hi ha molta gent interessada que les lleis considerin els animals com es mereixen“, apunta Laura Rodríguez.
Arantxa López va viure aquesta situació. Les seves dues gates anaven dins de la cistella de transport, però els serveis d’emergència no es van fer càrrec dels animals. “Vaig preguntar què passaria amb les gates i em van dir que anirien al dipòsit juntament amb el cotxe. Sort que jo estava conscient i que vaig poder trucar la meva amiga; si no, no sé què hauria estat de les meves gates”, ha explicat.
Els accidents de trànsit no són l’únic cas en què els animals poden quedar indefensos. Com béns mobles que els considera la llei, són susceptibles d’apropiació i de lliure disposició per part dels propietaris. També poden ser embargats i, en casos de divorci, s’han de repartir entre les parts de la parella. Laura Rodríguez lamenta que “el jutge pot no tenir en compte amb quina de les persones té més vincle”.
Anna Mulà, vocal de la comissió per a la protecció dels drets dels animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, assegura que “cal una sèrie de protocols entre totes les administracions públiques perquè els animals siguin tractats com éssers decents en situacions d’emergència”, com incendis, accidents de trànsit o desastres naturals. L’any 2009, la Unió Europea va modificar el seu tractat per reconèixer els animals com éssers que senten. “Això obliga els estats a protegir els animals amb la seva legislació“, diu Mulà.