El Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Barcelona, que s’encarrega del control del CIE de la Zona Franca, ha emès una resolució que obliga el centre a comunicar als interns el dia i l’hora de la seva expulsió amb una antelació mínima de 24 hores.

El CIE “estarà eximit” de fer aquesta comunicació un dia abans en casos de comportaments violents o pertorbació de l’ordre quan l’intern rebi la notícia d’expulsió o si la tramitació no es pot fer en el termini fixat. En aquests casos, però, haurà d’explicar els motius de l’incompliment al jutjat, encara que ja s’hagi fet l’expulsió de l’intern.

El jutjat accepta així una petició de la Fundació Migra Studium que demanava que les expulsions es comuniquessin amb 12 hores d’antelació, però el jutge ho ha ampliat fins a les 24 hores per esvair dubtes sobre si s’han de comptar les hores nocturnes. El jutge ha trobat preferible que el termini fos d’un dia sencer, arran d’un informe favorable de la fiscalia, que considera que així l’intern pot tenir temps per “contactar amb les persones que consideri oportunes al seu país de destinació per facilitar la seva arribada i acomodament”.