Un centenar d’activitats han omplert aquest dissabte el tram final del riu Besòs per celebrar Va de Besòs, una festa ciutadana. Enmig d’aquest ambient festiu, però, també hi ha hagut espai per a la reflexió. La presidenta de l’Associació de Veïns del Bon Pastor, Paquita Delgado, valora positivament els canvis que s’han fet al riu per cohesionar els barris de les lleres, però considera que encara hi ha reptes que cal afrontar: “Encara cal millorar la connectivitat amb els barris de l’altra vora del Besòs.”

Delgado ha assegurat que la recuperació del Besòs per a tots els barris que viuen de cara al riu va suposar trencar amb una barrera arquitectònica que els separava totalment, però “avui encara falta una mica més de connexió amb la resta de barris a l’altra banda de la llera“. Delgado s’emmiralla en iniciatives com ha sigut la d’organitzar activitats de les festes de la Mercè a la vora del riu. Una decisió que ha aplaudit perquè “ha sigut una forma de donar-nos a conèixer”, ha assegurat.

Hi ha una sèrie d’activitats impressionants que es poden fer a la riba del riu Besòs. És un privilegi tenir aquest riu a la ciutat”
Paquita Delgado, presidenta de l’AV Bon Pastor

El consistori demana invertir-hi diners

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha apropat a la llera del riu aquest matí i ha demanat cooperació entre administracions per recuperar socialment i econòmica la llera del riu Besòs. Colau ha destacat el Besòs com la zona més densa de Catalunya i on alhora hi ha un dels majors índexs de desigualtat. Per revertir-ho, ha demanat destinar-hi pressupostos i ha apel·lat directament el govern de la Generalitat.

Els veïns rememoren la història del riu

Molts veïns del Bon Pastor, un dels barris limítrofs amb el riu, rememoren com ha canviat el riu en les darreres dècades. Durant molt de temps l’abocament de residus, la contaminació descontrolada i les riuades van fer d’aquest espai un malson. Avui dia, però, la llera del riu és un espai verd on es pot passejar, fer exercici i gaudir de la natura.

Un dels records que més impacten a qui ho va viure és com la gent llançava objectes al riu o com les fàbriques hi abocaven residus. També destaquen hi destaquen la famosa riuada que va destruir el pont del Molinet i com un veí del barri se les va empescar per crear un petit pont que permetia creuar el riu.

Comparteix a: