Segons ha informat el Departament de Justícia, el tancament de la presó implica tres grans operacions de trasllat d’interns. Les dues inicials començaran demà: en primer lloc, es traslladaran els reclusos de Brians cap a altres presons, fonamentalment els centres de Mas d’Enric (el Tarragonès), Ponent (el Segrià), Lledoners (el Bages) i Quatre Camins (el Vallès Oriental). El trasllat es farà tenint en compte el domicili dels penats.

En segon lloc, es farà el buidatge de Brians 1 i es conduiran els interns cap al centre veí de Brians 2. Així, el primer centre de Sant Esteve Sesrovires quedarà lliure per rebre els presos preventius a partir del mes de març, que ingressarien a la Model si seguís funcionant. El tercer i últim moviment de reclusos està previst que comenci el 20 d’abril. Els 127 interns en tercer grau del Centre Obert 1, situat al mateix recinte de la Model, es traslladaran a la presó de la Trinitat.

El traspàs d’aquest centenar d’interns, que només hi van a dormir, es farà progressivament i es preveu que la reubicació acabi la primera setmana de maig. En aquest moment quedaran a la presó al voltant de 500 interns, que es desplaçaran esglaonadament cap a Brians. Els penats que encara hi siguin, en canvi, s’ubicaran a l’equipament penitenciari més proper al seu lloc de residència. Està previst, doncs, que el procés culmini el mes de juny i que la Model quedi, així, buida de reclusos.

De tots els presos preventius de la Model, només un de cada quatre és resident de Barcelona ciutat. La resta són veïns de l’àrea metropolitana o altres comarques de la demarcació de Barcelona. És per això que la Direcció General de Serveis Penitenciaris doblarà, de 18.000 a 36.000 euros, els ajuts al transport dels familiars dels interns. Tot i que a Brians 1 es pot arribar en transport públic, el departament oferirà més mitjans de transport.

Justícia reitera que no hi haurà acomiadaments de funcionaris ni interins, que “tenen assegurat el lloc de treball” a altres centres. La reubicació dels treballadors de la Model abans no estigui construït el nou equipament de la Zona Franca permetrà incrementar la plantilla de la resta de centres de règim ordinari i obert.

Com quedarà el mapa de presons de Barcelona?

De les tres presons que hi ha ara a la ciutat, no en quedarà cap però se’n faran dues de noves. Justícia crearà un nou centre penitenciari per a dones i preventius del Barcelonès, que substituirà la presó de Wad-Ras. Tindrà capacitat per a 700 persones, s’hi destinaran al voltant de 75 milions d’euros i es construirà amb perspectiva de gènere. L’objectiu és que aculli les dones penades i els seus fills de fins a tres anys. L’equipament estarà ubicat en un solar de 20.000 metres quadrats cedit per l’Ajuntament i, si es compleixen les previsions, estarà enllestit l’any 2025.

Pel que fa al nou centre obert de la Zona Franca, es preveu que estigui a punt l’any 2021. Concentrarà els interns en tercer grau distribuïts actualment per la Model, la Trinitat i Wad-Ras. Costarà prop de 32 milions d’euros i les obres començaran l’any que ve. L’edifici de la Zona Franca s’enderrocarà i s’hi construirà una promoció d’habitatge social, tal com van acordar la Generalitat i l’Ajuntament.