El que més crida l’atenció del balanç delinqüencial del 2016 que ha presentat el conseller d’Interior, Jordi Jané, és l’increment de les denúncies d’abusos sexuals, un 43,47 %. El departament ho atribueix a la repercussió mediàtica que van tenir els casos de presumptes abusos al col·legi Maristes Sants-les Corts,  que haurien fet aflorar “part de la coneguda ‘xifra negra'”, és a dir, abusos comesos fa anys però que fins ara no han estat denunciats. Una altra de les explicacions, segons Interior, seria l’elevació de l’edat del consentiment sexual dels 13 als 16 anys. De fet, segons el departament, això també podria explicar un altre augment significatiu, el de les denúncies d’agressions sexuals, que pugen un 9,43 % i trenquen una tendència a la baixa que va començar fa set anys. El perfil de l’agressor és el d’un noi jove i autòcton  i es produeixen sobretot les nits de dijous, divendres i dissabte. Pel que fa a les víctimes, són dones joves d’entre 18  23 anys.

Barcelona, l’única regió policial on pugen els delictes

El nombre de fets delictius continua baixant al conjunt de Catalunya. El 2016 la xifra es va reduir l’1,99 %. Aquest és el cinquè any consecutiu que va a la baixa, fet que suposa una reducció acumulada del 10,76 %, és a dir, 56.964 delictes comesos menys. La ciutat de Barcelona, però, és l’únic punt del territori on es trenca aquesta tendència amb un increment dels fets delictius del 0,9 %, un fet que el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, atribueix a la capitalitat i a l’efecte del turisme.

Entre els delictes que més baixen hi ha els realitzats contra les persones (-9,37 %); els robatoris amb violència (-5,51), que segueixen la tendència a recular iniciada el 2013; els robatoris a establiments (-12,9 %) i els robatoris amb violència al carrer (-6,43 %). També baixen els robatoris amb força a l’interior dels domicilis, gairebé un 2 %, fet que frena una tendència delictiva que havia anat a l’alça els últims anys. Sobre això, el departament ha explicat que es van reunir amb el president del TSJC i amb el fiscal en cap per avaluar les dades i analitzar un Codi penal que consideren excessivament tou amb els delinqüents.

A l’altra cantó, entre els delictes que més incrementen hi ha les estafes (11,59 %) a causa sobretot de les vendes de productes de segona mà i a través d’internet. També creixen els homicidis/assassinats (un 26 %) i les temptatives d’homicidi (18 %). L’any 2016 a Catalunya es van produir 53 homicidis/assassinats, 11 més que l’any anterior (42).

Durant la presentació del balanç el conseller Jané ha explicat que ha demanat al Ministeri de l’Interior que convoqui amb urgència la Junta de Seguretat. Jané ha explicat que fa vuit anys que aquest instrument no es reuneix i que ara jo ho pot fer perquè el Govern espanyol ja no està en funcions. El responsable d’Interior també ha anunciat que entre les prioritats d’actuació per a l’any vinent hi ha els robatoris amb força a domicilis, els delictes sexuals, els homicidis, el tràfic de drogues (sobretot la marihuana) i els delictes a través d’internet.