Els membres de l’ateneu popular del Fort Pienc han ocupat aquest dilluns a tres quarts de dotze l’oficina de Bankia de la plaça de Catalunya, com a protesta pel judici per un procés de desallotjament que tindrà lloc aquest dijous. A dins de l’oficina, que ha continuat funcionant amb normalitat, també han fet acte de presència els tres regidors de la CUP a la ciutat: María José Lecha, Josep Garganté i Maria Rovira.

Les entitats han ocupat aquesta nova oficina de Bankia a plaça de Catalunya, per denunciar la manca d’espais d’autogestió que hi ha a Barcelona. Han recordat que el projecte de l’ateneu popular del Fort Pienc, conegut com El Rec, és transversal, i al llarg d’aquests dos anys i mig de funcionament s’hi han sumat múltiples associacions, entitats i veïns. Per això, reclamen que Bankia retiri l’acusació que els ha de portar a judici aquest proper dijous i els deixi continuar ocupant aquest espai. Es queixen de la no resposta a les seves reivindicacions per part del districte de l’Eixample. Els joves defensen que l’única opció vàlida per marxar del local seria “dotar el barri d’un espai juvenil”, com per exemple integrar-los dins de la Casa Groga. 

La direcció de l’oficina ha demanat als joves que abandonessin l’espai a les 14 h, però s’hi han quedat. Al llarg del dia han organitzat activitats com un dinar popular i una xerrada sobre especulació amb l’exdiputat de la CUP al Parlament, David Fernández. Tot emmarcat dins la campanya “RECsistència. Banc o barri”, per donar a conèixer la situació i visibilitzar les activitats que es fan al local ocupat al carrers d’Ausiàs March amb Roger de Flor. Un cop ha acabat la xerrada, els joves han abandonat l’oficina de Bankia i han tornat a la seva seu.

L’ateneu popular del Fort Pienc està ocupat des del 2014, de mica en mica s’hi han anat afegint entitats i moviments juvenils fins a convertir-lo en un espai dinàmic, amb molta activitat. Actualment hi conviuen una desena d’entitats, com un col·lectiu de dones feministes, Arran Fort Pienc; un casal de joves; un esplai; una coordinadora de música juvenil; un grup de periodistes; una penya d’excursionisme i una colla bastonera. Totes són entitats juvenils del barri que, segons diuen, no podien desenvolupar les seves activitats anteriorment per la “manca d’equipaments” al sector.