JOSEP LLUÍS TRAPERO, comissari en cap dels Mossos d'Esquadra "Tot el que fa olor a tema internacional és competència del cos nacional de policia, alterant de vegades competències del propi cos aquí a Catalunya. Evidentment Mossos no compartim aquesta lectura i no ens agrada perquè acaba tenint uns efectes en dificultar la nostra feina."

Josep Lluís Trapero ha recordat que des de 2006 la policia catalana té competències d’àmbit “internacional”. Segons ell, el problema és que quan el Cos Nacional de Policia (CNP) rep informació dels cossos de seguretat estrangers i “fa olor d’internacional”, automàticament se l’ha de quedar la policia estatal. Segons el comissari, aquesta “lectura” correspondria amb una situació i una llei de l’any 1986.

Trapero ha dit que aquesta lectura de la CNP perquè posa traves a la seva feina. Fins i tot, ha denunciat que s’han produït casos en què els Mossos no han pogut disposar d’una informació que arriba de l’entorn europeu i que afecta directament la seguretat de Catalunya. Trapero és partidari de convocar la Junta de Seguretat (cosa que no es fa des de 2009) entre el govern català i l’espanyol per abordar aquesta qüestió i altres temes que afecten la coordinació entre les dues policies.

Un nou protocol

El comissari també ha explicat que Catalunya i Espanya unificaran criteris per definir el nivell d’alerta terrorista perquè actualment es fan servir escales diferents i genera confusió. Són 10 mesures que afecten l’esfera policial, dues la personal, i algunes de compliment obligatori i d’altres de voluntàries. Per exemple, algunes tenen a veure amb la protecció d’un edifici policial, com efectuar una detenció al carrer o com s’han de fer els àpats durant el servei.