Els metges de família catalans consideren “alarmant” els canvis que s’estudien en la llei del tabac, arran de la construcció del complex d’oci Eurovegas, a Madrid. La promoció urbanística d’hotels, oci i esbarjo de Barcelona World també podria adherir-se als canvis de legislació i els professionals sanitaris adverteixen que “sota cap concepte” no s’ha d’adoptar el model de Madrid.

Els professionals apunten que la legislació actual ha permès la caiguda del nombre de persones exposades a fum del tabac en horari laboral i recorden que, dos anys després de la llei, “no hi ha conflicte social per haver de fumar al carrer, ni cau l’ocupació a l’hostaleria”. També han constatat que s’han reduït algunes hospitalitzacions per causa del tabac fins a un 15%, i han arribat al 24% aquelles que estan directament relacionades amb patologies respiratòries, segons dades indirectes CNPT. A més, un percentatge més alt de la població es declara exfumadora o ha fet intents per deixar l’hàbit.

Es calcula que, a Espanya, cada any moren més de 55.000 persones per causa directa del tabac. Segons fonts oficials, dels 12 milions de fumadors que en l’actualitat hi ha a l’estat, més del 60% vol deixar de fumar i cada any gasta més de 43 milions d’euros en tractaments.

Hi ha moltes raons per deixar de fumar i l’empresa catalana Esilex Games, juntament amb la CAMFiC, han impulsat un joc per fer-ho més fàcil. Es tracta d’una aplicació, Quit Good Nico, per a mòbils i tauletes que permetrà l’acompanyament del pacient quan pren la decisió de deixar de fumar. El joc es basa en quatre fases diferents: Em decideixo, Em preparo, Ja no fumo i Jo guanyo. Esilex Games i CAMFiC calculen que prop del 30% de la població catalana és fumadora i són possibles usuaris d’aquesta nova tecnologia.