Aquest dijous al matí les universitats s’han llevat buides en espera de la manifestació que ha començat a la una del migdia al centre de la ciutat. El lema de la protesta, convocada per la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública és  “L’educació no pagarà el deute”. Des de primera hora hi ha hagut piquets informatius als campus universitats de la UB, la UAB i la UPF i s’han produït alguns talls de trànsit (a Bellaterra s’ha tallat la B-30 i a la Diagonal alumnes de la UB també han bloquejat la circulació). A la Universitat Autònoma, des de primera hora hi ha hagut una forta presència policial. També hi ha convocada vaga en altres universitats catalanes com ara la UdG (Girona), la URV (Tarragona) i la UdLL (Lleida); també en aquestes ciutats hi ha hagut marxes al migdia.

La PUDUP ha elaborat un manifest titulat Reconstruïm la universitat pública,en què denuncia l’emergència social que viuen les universitats públiques catalanes. Des de la plataforma es demana la derogació de la LOMCE, impulsada pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert. L’entitat denuncia que la reforma educativa segrega els estudiants d’acord amb la classe social a la qual pertanyen i que en condiciona l’accés als estudis. També vol denunciar l’increment de preus de les taxes universitàries fins a un 60% i la reducció de beques i ajuts. Segons la plataforma, la vaga d’aquest 28 de febrer és el tret de sortida a un seguit de mobilitzacions per a aquest 2013.

El seguiment ha estat desigual als campus de la ciutat. El Departament de Premsa de la UB ha explicat a BTV que el seguiment de l’aturada està fins aquest migdia al voltant del 80% (excepte als campus de Salut, on la majoria d’alumnes han assistit a classe). A la UPC, el Servei de Comunicació afirma que ha estat un matí en què hi ha hagut menys alumnat a la classe, però nega que el seguiment de l’aturada hagi estat generalitzat. A la Politècnica, però, expliquen que probablement les classes començaran a estar més buides a partir de les 12 del migdia, quan alguns estudiants aniran a la manifestació.

Per acabar, al campus de la UPF del Poblenou el matí ha estat tranquil, mentre que al campus de la Ciutadella hi ha hagut piquets que han fet barricades i han impedit l’accés a la universitat, i en aquest cas el seguiment de la vaga ha estat més ampli. Al voltant de la una del migdia, segons fonts de la Universitat Pompeu Fabra, “s’ha tancat el Campus de manera ordenada per motius de seguretat”. En un comunicat, la UPF ha indicat que el tancament s’ha decretat “com a mesura de prevenció i per garantir la seguretat de les persones i les instal·lacions”, davant la previsió que la manifestació convocada pels estudiants acabi en aquest punt i pugi desembocar en incidents. Mentrestant, al carrer de Pelai, s’han cremat alguns contenidors durant els primers minuts de la manifestació. Els Bombers han procedit a apagar el foc ràpidament i, de moment, no s’han produit més incidents. La marxa ha continuat avançant poc després cap a la Via Laietana.

El secretari d’Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ha condemnat l’actuacó d’alguns estudiants que han col·locat barricades i han fet piquets per impedir l’assistència a algunes universitats. Castellà ha indicat que el seguiment de la jornada de vaga a les universitats públiques “ha estat baix” però no n’ha donat xifres. El secretari d’Universitats ha afirmat que la vaga està sent “irrellevant” entre el personal d’administració i serveis de les universitats i ha afirmat que, segons les dades de què disposa el secretariat, un 70% dels alumnes han anat a classe. En una nota enviada als mitjans de comunicació, la Secretaria ha subratllat “la normalitat acadèmica a les universitats catalanes” i ha afirmat que “només en alguns centres s’han alterat les classes”.