Els quatre presidents del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, de Barcelona; Joan Fajula, de Girona; Josep Aiguabella, de Lleida i Joaquim Nolla, de Tarragona, s’han posicionat contra el nou retard en el pagament a les farmàcies. Concretament es tracta del tercer retard des de finals de 2011. Segons han explicat, la Generalitat s’ha compromès a pagar, al llarg d’aquest 2013, a uns 120 dies després de dispensar el fàrmac, quan el concert signat amb Servei Català de la Salut especifica que ha de ser després de 35 dies.

Dalmases ha advertit que “hi ha perill que es produeixin problemes de subministrament en algunes farmàcies” ja que algunes no poden pagar als distribuïdors. Els bancs es neguen a donar més finançament i de moment, ja han tancat 14 farmàcies de la província de Barcelona. Veient aquesta situació, el Col·legi de Farmacèutics alerta del “risc de col·lapse del sistema sanitari”.

Les farmàcies acumulen un deute de 302,7  milions d’euros i per això el proper 5 de març estudiaran, en una assemblea amb 3.100 propietàris de farmàcies, la possibilitat de decretar una altra jornada de vaga, com la del 25 d’octubre.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat, en unes jornades sobre malalties cròniques, que el pagament no depèn del flux de diners “de la caixa catalana, sinó de la de l’Estat”.