L’empresa Cultruta, que planeja rutes culturals per Barcelona, utilitza radioguies quan els grups superen les 10 persones. El guia va equipat amb un emissor i parla a través d’un micròfon. El so arriba directament als receptors dels clients, que l’escolten a través dels auriculars. Un cop al carrer, ni crits ni soroll.

Aquesta és una de les mesures que proposa l’Associació de Guies de Turisme de Catalunya per minimitzar l’impacte que tenen les rutes turístiques a la ciutat. Molts professionals ja l’apliquen perquè reconeixen que la gran quantitat de recorreguts que es fan cada dia pot molestar els veïns. Asseguren, però, que aquells que exerceixen de guies només de manera puntual no són tan respectuosos.

Tot i que el debat sobre la massificació turística està ben obert, des de l’associació expliquen que no solen trobar-se situacions incòmodes entre barcelonins i turistes, més enllà d’alguna empenta per deixar passar quan s’obstaculitza el carrer. Ara bé, expliquen que un 40 % dels clients se sorprenen. Segons Joan Coll, vicepresident d’AGUICAT, els mateixos turistes es queixen de la gran quantitat de persones que veuen visitant Barcelona i, sobretot, quan trepitgen barris com la Sagrada Família, el Gòtic o el mateix Born. Per això, els guies professionals també proposen a l’Ajuntament que limiti a 25 persones els grups de turistes que visiten la ciutat.