Una actuació de la Guàrdia Urbana aquest dimarts al vespre ha permès resoldre la tercera ocupació d’habitatges, en només 24 hores, al número 18 del carrer de Sant Vicenç. Segons els veïns de l’immoble, uns presumptes narcotraficants han entrat en un dels pisos al matí i unes hores més tard, gràcies a la mediació de la policia de Barcelona, “els ocupes han abandonat el domicili”.

Ja fa setmanes que els veïns del Raval s’organitzen, també a través de les xarxes socials, per avisar-se cada vegada que constaten l’ocupació d’un pis que es converteix en punt de venda de droga. És així com dilluns a la nit van mobilitzar-se a la finca afectada, per posar remei a altres dues ocupacions produïdes al matí. Els veïns expliquen que van avisar els Mossos d’Esquadra i no van marxar de l’indret fins que la policia va desallotjar, almenys, un dels dos pisos ocupats pels presumptes traficants. “Va saltar l’alarma que s’havien ocupat dos pisos i vam venir de seguida els que vam poder”, explica l’Antoni Soler, membre de l’associació Acció Raval. Detalla que “ens vam reunir una vintena de persones i vam fer costat als dos propietaris afectats, que havien vingut”.

Els propietaris del segon pis ocupat dilluns, i que encara ho està, lamenten amb impotència “que no podem fer res”. Expliquen que no tenen la certesa d’afirmar que està ocupat per narcotraficants, però segons els han dit altres veïns “en fa tota la pinta”. Relaten que “hem trucat als Mossos i, quan han arribat al nostre pis, han conclòs que es tracta d’una ocupació consumada”. Afirmen que la policia catalana els ha informat que “ara és el seu domicili, el seu habitatge, i tenen el dret fonamental de tenir-lo com a habitatge”.

Una veïna que va ser a la mobilització de dilluns a la nit explica amb impotència que se senten desprotegits. Relata que “un se’n va de vacances i quan torna es troba el pis ocupat” i afegeix que “la policia et diu que encara que no s’hi hagin estat 48 hores [els ocupes] no els poden fer fora”. Una altra veïna del carrer de Sant Gil especifica que “es tracta de bandes molt ben organitzades” que tenen un “modus operandi” molt clar per no marxar: “Quan ve la policia hi fiquen un nen, sí o sí, i com que hi ha un menor [al pis ocupat] la policia no hi pot fer res“.

L’Ajuntament demana més implicació de la Generalitat

L’alcaldessa accidental, Janet Sanz, ha recordat que “són els Mossos els que tenen la responsabilitat d’actuar i demanar al jutge poder entrar als pisos  i precintar-los”. Sanz ha demanat al conseller d’Interior, Joaquim Forn -regidor del PDeCat a l’Ajuntament fins fa unes setmanes- “que s’impliqui a prendre les mesures més eficaces que permetin resoldre aquest problema“.

Les mobilitzacions no s’aturen

Els veïns recorden que les mobilitzacions al barri segueixen amb cassolades nocturnes pels carrers on hi ha finques afectades, tal com van començar a fer a principis d’aquest estiu. Fruit d’aquesta pressió, diuen, han aconseguit que Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana hagin intensificat la vigilància i les operacions conjuntes que, entre d’altres, van permetre tapiar tres pisos que havien estat ocupats per vendre-hi droga. Aquest any, la policia catalana ha fet 21 entrades a domicilis del barri i ha detingut 17 persones.