Així sona la via Laietana a primera hora de la tarda. És una de les artèries més sorolloses de la ciutat. S'hi superen tranquil·lament els 75 decibels. I la gent que hi conviu ho pateix. "Te has acostumbrado, no lo oyes. Te das cuenta cuando hay silencio y dices ¡Qué silencio hay! Disfrutas del silencio." "Jo treballo aquí el costat i no obrim les finestres perquè no podríem treballar." L'OMS marca els 65 decibels com el límit a partir del qual el soroll comença a ser perjudicial per a la salut. A Barcelona s'hi arriba i se superen a la majoria de carrers de l'Eixample i a vies principals com la Diagonal o la Gran Via. La tipologia del trànsit rodat a la ciutat hi té molt a veure. ROBERT BARTI, secretari general del COETTC "Si comparem Barcelona amb Madrid, aquí s'utilitza molt més la motocicleta que a Madrid i, per tant, hi ha punts que trobem més soroll per aquests vehicles." L'exposició prolongada a nivells alts de soroll causa trastorns psicològics, ansietat, estrès, alteracions del son i, fins i tot, pot provocar malalties del cor, com infarts de miocardi. Tot i que el trànsit i les obres són les principals fonts de soroll, les queixes veïnals es produeixen per altres motius. CARME SOLER, presidenta de l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica: "On hi ha més problemes de soroll és entre veïns. El veí que posa la música alta...Us quedarieu parats del número de denúncies... "Segons dades de la darrera enquesta de Serveis Municipals el soroll és una de les principals preocupacions dels ciutadans quan se'ls pregunta pels problemes específics als seus barris. Se situa en tercera posició, només per darrera de la inseguretat i la neteja." Tant és així que en tot el 2015, la Guàrdia Urbana va posar més de 4.200 sancions per sorolls que incomplien l'ordenança.
En una xerrada al Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions de Catalunya, el seu secretari general, Robert Barti, ha destacat els perills de l’excés de contaminació acústica. “Causa cansament i problemes psicològics”, ha explicat a BTV, “a més fa que perdem la noció del que passa al nostre voltant i això pot resultar perillós a l’hora de, per exemple, creuar el carrer”, ha afegit.
I no només això. Segons l’OMS, l’exposició prolongada a nivells alts de soroll (per sobre els 65 decibels) causa ansietat, estrès, alteracions del son i, fins i tot, pot generar malalties del cor, com infarts de miocardi. Tot i que el trànsit i les obres són les principals fonts de soroll, les queixes veïnals es produeixen, sobretot, per altres motius. “Tot i que pugui resultar sorprenent a Barcelona les queixes principals es produeixen per conductes incíviques de veïns”, assegura Carme Soler, presidenta de l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica.
Tant és així que en tot el 2015, la Guàrdia Urbana va posar més de 4.200 sancions per sorolls que incomplien l’ordenança.
Segons dades de la darrera enquesta de Serveis Municipals, el soroll és una de les principals preocupacions dels ciutadans quan se’ls pregunta pels problemes específics als seus barris. Se situa en tercera posició, només per darrere de la inseguretat i la neteja.