Les celebracions del centenari del Mercat de Sant Gervasi van començar el passat mes de juny amb una exposició fotogràfica i avui han culminat amb el descobriment de la placa commemorativa d’aquests 100 anys d’història. Un acte encapçalat pel president del Mercat, Josep Ribas, el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, i l’alcalde Xavier Trias.

Una efemèride que tant els paradistes com els clients habituals del mercat celebren perquè això significa, diuen, que “el mercat segueix ben viu i que la gent hi va”. Tot i així en aquest últim segle aquest punt de trobada ha patit molts canvis, tant arquitectònics com de costums. Els paradistes que fa més anys que hi són ho recorden bé. La Milagros Foz, que regenta una carnisseria, recorda com “abans venien les minyones, i ara, en canvi, molta gent fa la comanda per telèfon i li portem a casa”. Però tots els canvis serveixen per evolucionar, i els comerciants asseguren que ara el mercat té més serveis que mai i celebren que l’equipament estigui completament renovat des de fa 12 anys.

Una mica d’història

El mercat de Sant Gervasi es va crear per un privilegi del Consell de Cent, cap el 1715-1716, un any després que Sant Gervasi de Cassoles fos declarat municipi autònom de Sarrià. Aquest primer mercat donava servei un dia a la setmana i estava ubicat a la plaça de la Bonanova. En el mateix indret s’ubicava l’edifici consistorial de Sant Gervasi. El 1913 el Mercat de Sant Gervasi es va traslladar a l’ubicació actual, entre la plaça de Joaquim Folguera i la plaça de Frederic Soler. L’edifici era d’estructura de ferro modernista i ja va obrir de manera estable. L’any 1968 es va fer una gran reforma i es va convertir en el mercat que coneixem ara.