ROBERT MANRIQUE, excoordinador de SIOVT "Ho vivim amb el neguit de dir 'Caram! Podria haver estat un dia més, tant de bo hagués estat un any més', però si la llei diu que ha de sortir, ens agradi o no, acatarem la llei i entendrem, o com a mínim permetrem que surti. Que fa mal, naturalment, naturalment." L'Audiència Nacional està a punt de decidir si es posa en llibertat una de les responsables de l'atemptat d'Hipercor, el més mortífer de la història d'ETA. Manrique, però, assegura que fa temps que se sabia que Estrarsburg tombaria la doctrina Parot. Sabent-ho amb temps, diu, el que s'hagués hagut de fer és acompanyar les víctimes en aquest procés. "Jo ja porto 26 anys i, és clar, estic informat de primera mà, però hi ha moltes víctimes que no saben què està passant ni per què." Manrique s'oposa frontalment a la manifestació que des de l'Associació de Víctimes del Terrorisme s'ha organitzat per diumenge. Per ell, el fet que els etarres surtin en llibertat no és una qüestió política sinó legal. "És evident que no estarem totes les víctimes allà. Primera, perquè no s'ha informat del per què d'aquesta manifestació. I segona perquè molta gent no estem d'acord amb una manifestació que entenem que és una temàtica més política i més partidista que no pas una manifestació social." Després més de 20 anys treballant al costat de moltes víctimes, Manrique creu que el procés de pau definitiva és a tocar. Aquest supervivent de l'atemptat d'Hipercor, confia plenament que ETA ha deixat les armes de manera definitiva.

Manrique, que va estar al capdavant de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme i que és també excoordinador del Servei d’Informació i Orientació a Víctimes del Terrorisme (SIOVT), reconeix que pensar que etarres com Josefa Mercedes Ernaga, integrant del comando que va posar la bomba a l’Hipercor, sortiran al carrer “fa mal”. Però així i tot remarca que cal respectar la llei i distingir el que, per ell, no és una qüestió política, sinó legal.

Després que el Tribunal Europeu dels Drets Humans derogués la doctrina Parot, Inés del Río va ser la primera terrorista que va abandonar la presó, però dies després diversos presos estan pendents de ser excarcerats. Segons Manrique, però, aquesta resolució estava clara des de feia temps i per això reclama que durant tot aquest període s’hauria d’haver dut a terme una tasca d’informació i acompanyament a les víctimes, algunes de les quals, diu, es troben “desorientades” davant el que està passant.

Manifestació “política” i “partidista”

Aquest supervivent de l’atemptat més mortífer de la història d’ETA es mostra totalment contrari a la manifestació que l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha convocat per diumenge. Assegura que aquesta entitat no representa totes les víctimes de la banda i considera que la mobilització prevista és “més política i més partidista que no pas una manifestació social”.

Per Manrique, després que ETA anunciés que deixava les armes, el 20 d’octubre passat, el procés de pau definitiva és una cosa factible. Ell, que fa més de 20 anys que treballa al costat de moltes víctimes, confia plenament en el camí pacificador que ha emprès la banda.