A primera hora del matí, només hi passejaven veïns i els punts d'accés a la zona monumental tot just acabaven d'instal·lar-se. Els més matiners han estat els alumnes de l'Escola Baldiri Reixach, acreditats amb un passi especial. Alguns encara no el duien però, per sort, avui l'entrada ha estat més flexible. A alguns pares però no els agrada aquesta nova normativa. EMILIO JIMÉNEZ, pare "Fatal. Això és molt difícil pels nens per entrar el cole. Hem d'ensenyar la tergeta, perdre el temps, molt malament." D'altres, es mostren més prudents. IGNASI FRAGA, pare "No ho sé ja veurem. Veurem com anirà a partir d'ara. Avui és el primer dia, però ja veurem com funciona." La franja de deu del matí a dos quarts d'onze ha estat el moment en què han entrat més turistes. Tot i així, en cap moment, s'han format llargues cues. Els primers grups de turistes hi han arribat en autocar. La majoria, japonesos que no han perdut cap ocasió per immortalitzar el moment. BOON JIAN "El lloc és molt bonic i l'edifici és molt antic." La zona més transitada ha estat, precisament, la de pagament: entre les columnes de la Sala Hipòstila, el pòrtic de la Bugadera i, sobretot, l'escalinata amb el Drac de Gaudí. A l'última hora del matí, hi ha continuat l'activitat al Parc i, sobretot, la compra d'entrades tant als caixers automàtics com a les taquilles. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament preveu recaptar un milió d'euros. Però els que no hi estan conformes són part dels veïns dels barris de l'entorn del Parc Güell. ANNA MARIA ALMECIJA "No ens agrada aquesta mena de centre. No som animals i aquí al parc es podria haver solucionat si haguessin posat més vigilància." ANTONIO GONZÁLEZ "Jo tinc una filla que viu a un barri que no pertany a la zona aquesta i ha de demanar un permís a l'Ajuntament quan aquest permís, crec jo, que seria més fàcil demanar-lo aquí." Són algunes de les propostes que fan, malgrat els debats puntuals amb els taquillers.

Segons les dades facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, des de les 10 del matí totes les franges horàries s’han omplert gairebé al complert i s’ha aconseguit un dels objectius de la regulació: repartir els visitants durant totes les franges del dia i evitar aglomeracions. A dos quarts de sis de la tarda ja s’havien venut totes les entrades disponibles fins a les 18 hores.

Pel que fa a l’accés dels veïns i els escolars al recinte, aquest s’ha fet amb normalitat. Els veïns que encara no duien l’acreditació han pogut entrar al parc i l’accés del personal i els alumnes de l’escola Baldiri i Reixac s’ha produït sense incidents. L’Ajuntament denunciarà la vandalització dels dos caixers situats a les estacions de Vallcarca i Lesseps.

Cinc punts d’entrada

L’accés al Parc Güell es regula a partir d’aquest divendres des de cinc punts: l’entrada del costat del Carmel, la de Sant Josep de la Muntanya, les dues situades al carrer d’Olot i la del carrer del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. En horari de tardor-hivern, del 25 d’octubre al 23 de març, el recinte monumental estarà obert entre les 8.30 h i les 18 h. A la primavera i l’estiu es controlaran les visites entre les 8 h i les 21.30 h.

La part en què es regula l’accés representa el 7,9% de la superfície del recinte i inclou elements tan emblemàtics com el drac, l’escalinata, la sala de les columnes, el Museu del Guarda i la plaça de la Natura, des d’on es pot veure una bona panoràmica de la ciutat. Passejar per la resta del parc continua sent lliure.

Els alumnes de l’Escola Baldiri Reixac, situada al centre del parc, hi tenen l’accés gratuït. Des d’aquest matí, per accedir-hi, han de presentar l’acreditació corresponent a qualsevol dels punts de control. En total, s’han repartit 6.700 passis per a cinc centres educatius de l’entorn del recinte. En tenen els nens, els treballadors, docents i fins a sis familiars per a cada alumne.

77.000 veïns del Coll, Vallcarca-Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró també estan exempts de pagar entrada. No se’ls comptarà com a visitants i no hauran de fer cues. Els ciutadans d’altres barris també poden visitar gratuïtament la zona monumental si es registren a Gaudir+BCN. De moment, ja hi ha 420 persones registrades. Un cop inscrits, per entrar al parc el dia que vulguin, han demanar l’entrada a través del web. Per anar-hi avui, el primer dia, hi ha 44 entrades gratuïtes emeses. Cada hora se’n reservaran, com a màxim, un centenar.

Per a la resta de casos, cal comprar l’entrada per set euros si es fa per Internet o vuit si s’adquireix a les taquilles i caixers automàtics. Els menors de sis anys i els titulars de la targeta rosa no han de pagar. A més, hi ha una tarifa reduïda, de 4,90 euros per Internet i 5,60 euros a l’entrada del parc, per als nens d’entre set i 12 anys i els adults majors de 65 anys. En el primer dia de funcionament del sistema, les taquilles de les estacions de metro de la plaça de Leeseps i Vallcarca han aparegut amb pintades i destrosses. B:SM ja ha avançat que presentarà la denúncia corresponent.

Cada dia estaran disponibles un total de 7.600 entrades. Per a aquest divendres, abans d’obrir ja se n’havien venut 2.100, un 27% de les que estan a la venda.