L'objectiu és arribar a omplir tots aquests prestatges, ara buits, de llegums, oli, llet i conserves de peix. Aquest any el Gran Recapte vol aconseguir 3 mil tones de menjar a tot Catalunya. Els organitzadors diuen que en els dos dies que dura la campanya es concentra el 20% de l'activitat de tot l'any. Per això demanen la col·laboració ciutadana per l'increment de la demanda d'aliments. ANTONI SANSALVADÓ, president de la Fundació del Banc dels Aliments "D'aquesta crisi tan forta una cosa va sorgint. I és que la ciutadania va veient que els problemes de tothom també són els seus problemes". Per això demanen la col·laboració ciutadana vist l'increment de la demanda d'aliments.Actualment hi ha prop d'un milió i mig de catalans sense recursos, molts dels quals, infants. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La nostra gran obsessió és que no arribin aquestes situacions i que siguem capaços de fer aquesta prevenció i de donar solucions. Hi ha d'haver treball, habitatge i els serveis bàsics garantits" Aquest any hi haurà 1.300 punts de recollida, que gestionaran els 15.000 voluntaris que ja s'hi han inscrit. Estaran repartits en 240 poblacions. Una de les novetats és que els aliments que es recullin s'emmagatzemaran no només a les seus dels bancs dels aliments sinó també en altres espais repartits pel territori. L'objectiu és repartir el menjar per la mateixa zona on es recullin. Aquest any per primera vegada la classificació de tots els aliments que es recullin a Barcelona no es farà en aquest espai, sinó en una nau industrial de prop de 2.400 metres quadrats cedida pel Port de Barcelona.

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona ha presentat el Gran Recapte d’Aliments a Catalunya. L’any passat es van aconseguir  2.727.000 quilos d’oli, llet, llegums i conserves de peix gràcies al suport de 13.000 voluntaris. Aquest any es pretén superar els 3.000.000 quilos d’aliments bàsics de llarga durada, amb l’ajuda dels 15.000 volutaris inscrits i el suport de cares populars, com la del xef Joan Roca, que serà la imatge del Gran Recapte per a tot l’Estat.

La campanya de recollida s’organitza amb la finalitat de donar resposta a la precarietat alimentària de les persones més necessitades. Es calcula que a tot el país hi ha més d’un milió i mig de persones, és a dir el 20% dels catalans, amb mancances alimentàries. La campanya també busca la sensibilització ciutadana pel creixent augment de la pobresa i afavorir les donacions continuades al llarg de tot l’any.

Antoni Sansalvadó, president del Banc dels Aliments de Barcelona, ha recordat que “cada vegada són més els catalans que demanen menjar a les entitats socials”, raó per la qual “és important que la gent participi al Gran Recapte”. Aquesta iniciativa representa el 20% de les activitats de recaptació que es fan durant tot un any.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és que s’han mobilitzat molts magatzems de menjar a tot el territori català per tal que els aliments que es recullin siguin repartits entre la gent necessitada del mateix entorn on s’han donat. “A la gent li agrada saber que el paquet de llegum que ha donat anirà directament a algun veí”, ha dit Sansalvadó. Fins aquesta edició, la majoria d’aliments que es recollien es recopilaven a la seu de Barcelona per després ser repartits a les més de 500 entitats col·laboradores, que permeten ajudar més de 230.000 catalans.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha mostrat orgullosa de “la capacitat de resposta que sempre ha demostrat tenir la societat catalana” i ha assegurat que la responsabilitat d’ajudar les persones en risc d’exclusió social és tant de l’Administració com de la societat.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat la capacitat organitzativa del Banc dels Aliments catalans, a qui ha ofert tota l’ajuda que necessitin.