Segons l’Hospital de Bellvitge, entre el 20 i el 30% dels ingressos al centre són de malalts amb diabetis. En aquest sentit, el centre és pioner a Catalunya en el tractament d’aquesta malaltia gràcies a la posada en marxa, fa un mes, de la Unitat Funcional de Peu Diabètic.

Aquesta unitat neix amb l’objectiu de millorar l’assistència del 15% de pacients amb risc de patir úlcera al peu, mitjançant la intervenció de diferents especialistes que intervenen en la malaltia, que tracten conjuntament i en una sola visita el pacient. Cal tenir present que la diabetis és la principal causa d’amputació no traumàtica al nostre país.

El doctor Manuel Pérez Maraver, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge, assegura que “el malalt amb complicacions associades amb el peu diabètic necessita una atenció especial perquè aquesta és una malaltia de gran complexitat. L’abordatge n’ha de ser ràpid per evitar lesions greus, cosa que aconseguim amb la Unitat Funcional de Peu Diabètic, la qual permet als metges de primària i als especialistes derivar els pacients amb un temps d’espera de molt curta durada”.

També es fan consultes virtuals, des de fa aproximadament dues setmanes, entre metges de família i endocrinòlegs de tal manera que eviten derivacions presencials innecessàries als especialistes i fan més fluid el tractament dels malalts. “Les consultes virtuals són una eina clau perquè els metges de família puguin resoldre qualsevol dubte que tinguin amb els endocrinòlegs sense necessitat de derivar el pacient a una cita convencional. La resposta es produeix en menys d’una setmana”, segons el doctor Pérez.

L’ Aula de Pacients és una altra de les instal·lacions de l’hospital pensades per a malalts de diabetis, que facilita la comunicació entre metges, pacients i famílies i millora l’estat d’ànim dels malalts i de l’entorn.

En el marc del Dia Mundial de la Diabetis, aquest dijous, 14 de novembre, més de 20 delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya organitzen diversos tallers, taules informatives o caminades.

560.000 catalans tenen diabetis

La diabetis és una malaltia sense cura que afecta 560.000 catalans i el 8% de persones de més de 14 anys. El risc de patir-la es triplica amb l’edat i en persones de més de 65 anys la prevalença n’és del 21,1%. Segons els experts, els principals factors de risc són l’obesitat, el sedentarisme i l’augment de l’esperança de vida.

A tot el món, la diabetis causa 3,2 milions de morts, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Dit d’una altra manera, la diabetis causa una de cada 20 morts, és a dir, 8.700 morts cada dia a tot el món.

Segons el Departament de Salut, les dades de 2011 constaten que la diabetis afecta més els homes que les dones, amb un 24,8% i un 18,3% respectivament.

Actualment, els científics investiguen factors mediambientals que poden contribuir al desenvolupament de la diabetis tipus 1 i que encara no es pot prevenir. La diabetis tipus 2, la més freqüent, sí que es pot prevenir si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat, mengen de forma adequada i practiquen activitat física de forma periòdica.

El 30% dels malalts cardiovasculars pateix diabetis i aquest és el factor de risc amb pitjor pronòstic. Això es deu al fet que els tractaments hipoglucèmics són menys efectius en aquesta casos.