El conseller ha fet balanç de les primeres setmanes d’implantació. Ha explicat que l’euro per recepta volia eliminar la compra i el consum dels medicaments que s’adquireixen de forma innecessària, i que encara s’ha de veure si hi haurà gent que deixarà de prendre aquests medicaments que no són del tot necessaris.

Ruiz ha donat dades sobre les persones que s’han negat a pagar aquesta taxa, unes 250, que suposen al voltant d’unes 500 receptes. Ruiz ha dit que és una xifra testimonial, perquè només representa el 0,03% del total de les receptes.

El govern de la Generalitat va aplicar la taxa amb la intenció de contribuir a finançar el sistema sanitari i moderar el consum de medicaments, però encara no hi ha dades després d’un mes de l’aplicació del tribut que indiquin una rebaixa de la despesa farmacèutica.

Des del 23 de juny, cada català ha de pagar un euro per recepta per cada medicament dispensat per un metge a les farmàcies, amb un màxim de 61 euros anuals i per a productes de més d’1,67 euros. Només estan exempts de pagar aquesta taxa uns 127.000 ciutadans en risc d’exclusió social (beneficiaris de l’RMI, de pensions no contributives, de la LISMI o del Fons d’Assistència Social).

A Catalunya l’euro per recepta s’aplica de forma simultània al copagament estatal, que comença a fer-se efectiu aquest dimecres per a tots els treballadors actius.