Comença el fred i les sales d'espera dels ambulatoris de cop i volta s'omplen. Tos, maldecap, mocs, febre... els quadres mèdics es repeteixen. Però quina n'és la causa? JOAN JUVANTENY, metge de família "La causa que tinguem més refredats no és el fred, són els virus. Els virus circulen de persona a persona i, per agafar un grip, el què ens farà que l'agafem serà que ens relacionem amb altres persones. A l'hivern és més fàcil que estiguem més junts amb més persones, que estiguem en llocs més tancats perquè fa més fred i, per això, moltes vegades circulen més fàcilment." Els virus, a més, tenen un comportament cíclic i es dóna el cas que en el clima mediterrani es concentren durant el període hivernal. Un altre factor a tenir en compte, i que propicia els refredats, és que el fred facilita l'entrada dels virus a les vies respiratòries. JOAN JUVANTENY, metge de família "La circulació als bronquis és inferior perquè fa fred llavors hi ha una vasoconstricció, que és el mateix que veiem quan tenim fred i les mans queden blanques perquè no hi circula la sang. Aquí passaria una cosa semblant, les defenses no arriben amb tanta rapidesa i podria facilitar l'entrada de virus." Així que el millor que es pot fer per evitar grip i refredats és intentar evitar el contacte directe amb el virus i, si és inevitable, extremar les mesures d'higiene. Un altre dels consells que donen els metges és, en dies com avui, abrigar-se bé per evitar que el cos es refredi.

Els virus circulen de persona a persona i, per tant, es transmeten per contagi. Durant l’època de fred és més habitual estar en espais tancats que durant els períodes estivals, per això, els virus circulen més fàcilment. Un altre factor a tenir en compte, que propicia els refredats, és que el fred facilita l’entrada dels virus a les vies respiratòries.

I per què passa això? Doncs té una explicació científica. Durant la tardor i l’hivern la circulació als bronquis és inferior perquè fa fred i llavors hi ha una vasoconstricció. Els metges expliquen que és el mateix que veiem quan tenim fred i les mans queden blanques perquè no hi circula la sang. En el cas dels bronquis passaria una cosa semblant, les defenses no arriben amb tanta rapidesa i això facilita l’entrada de virus.

Així que, segons els metges, el millor que es pot fer per evitar grip i refredats és intentar evitar el contacte directe amb el virus i, si és inevitable, extremar les mesures d’higiene i tapar-se bé per evitar que el cos es refredi.