El personal de seguretat del parc fluvial del Besòs han tingut força feina durant tot el matí. La pluja ha obligat activar el nivell d'alerta per risc d'inundació i la zona està tancada des de primera hora. L'alerta s'activa quan els detectors registren una crescuda del cabal per sobre del nivell habitual. La setmana passada, abans del període de pluges, el Besòs transportava 2,2 metres cúbics per segon i tenia una altura de 15 centímetres. Ara transporta 69 metres cúbics i l'altura arriba a un metre. El punt màxim, però, s'ha registrat a la una d'aquesta matinada, quan el nivell ha pujat fins als 150 metres cúbics per segon i el cabal ha superat el metre i mig. L'alerta al parc fluvial del Besòs es mantindrà tot el dia. Els responsables del parc diuen que aquesta no és la primera vegada que la zona es tanca per risc d'inundacions. De fet, molts dels veïns de Sant Adrià de Besòs, que habitualment passegen pel parc fluvial, asseguren que l'han vist més ple altres vegades. VALENTÍN PALACIOS "Otras veces se ha visto más. Puede ser que venga más crecido por arriba, pero de momento no viene lleno." FRANCISCO GUTIÉRREZ "Este rio lo que tiene es mucho sedimiento por abajo y cuando llueve mucho se suele salir de su cauce." Els tècnics del Parc no preveuen que s'arribi fins al nivell de crisi, que s'activa quan el riu supera el canal central. Tot i això Protecció Civil desaconsella acostar-se a la llera del Besòs fins que la pluja i les tempestes no afluixin.

El parc fluvial del Besòs està tancat i el personal de seguretat fa recular els ciutadans que hi volen passejar. Protecció Civil desaconsella acostar-se a la llera del riu. Davant de les previsions de més pluja, tot apunta que es mantindrà aquesta mesura preventiva durant tot el dia.

Actualment, el riu Besòs transporta 69 metres cúbics d’aigua per segon. El cabal té una altura d’un metre. El punt màxim del volum d’aigua s’ha registrat a la 1 h d’aquesta matinada, amb 150 metres cúbics per segon i una altura de 1,60 metres. Les imatges que podem veure aquest dilluns són ben diferents de les de divendres, just abans que comencés el període de pluges. Llavors, el cabal portava 2,2 metres cúbics per segon i tenia una altura de 15 centímetres.

Com es gestiona una alerta hidrològica al parc fluvial del Besòs

Els tècnics del parc fluvial del Besòs tenen establerts tres nivells de risc. La fase de prealerta s’activa quan hi ha previsions d’un increment del cabal, ja sigui perquè hi ha possibilitats de pluja o per un augment del volum conca amunt. En aquest cas, es manté el parc obert al públic però el personal de vigilància està previngut. Quan els detectors de cabal registren una crescuda per sobre dels nivells habituals, s’activa l‘alerta. Es procedeix a tancar el parc al públic i s’abaixen les preses perquè l’aigua no trobi cap obstacle. L’últim nivell és el de crisi, quan el riu supera el canal central. La nit passada es va arribar a aquesta fase per un lleu desbordament però aquest matí les aigües s’han reconduït i s’ha pogut baixar el risc hidrològic a l’alerta.