Anna Gras, directora de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC), ha explicat aquest matí a ‘El matí de Barcelona’ que en general el fred hivernal que està fent aquests dies “és molt favorable per al cultiu de fruiters a Catalunya”.

Ha afegit que, per tal que l’arbre pugui florir bé, de forma compacta i amb flors ben formades a la primavera, “és necessari que l’arbre acumuli un determinat nombre d’hores de fred”.

Els arbres han de cobrir així doncs, primerament, un determinat nombre d’hores de temperatures baixes compreses en un llindar que aniria des d’un grau positiu fins a sis o set graus positius. El nombre “d’hores de fred” és variable en funció de l’espècie. Si no es produeix aquest repòs hivernal, aleshores les floracions són irregulars i, posteriorment, la producció de fruits no és bona.

Un cop cobertes les necessitats de fred convé l’acumulació de calor, per tal que  l’arbre acabi florint correctament -i quan toca- i que la producció de fruits sigui bona.

El fred i els cultius herbacis

Els arbres estan preparats per suportar temperatures àmpliament negatives sense afectacions. Els cultius herbacis, com és el cas dels cereals,  per contra, no tenen teixits ni estructures preparades per resistir temperatures gaire baixes. Els registres sota zero de les darreres jornades a Catalunya, i la previsió de més fred, podrien arribar a perjudicar també alguns cultius d’hivern herbacis com enciams, coliflors, faves o carxofes, entre d’altres.

Quan convé podar els fruiters?

L’experta ha explicat que al camp -en grans extensions– la poda se sol realitzar entre el novembre i les setmanes pròximes a la floració dels arbres. L’interval temporal és ampli i això permet al productor distribuir les tasques al llarg de diversos mesos.

En àmbit particular, en canvi, en el cas d’una terrassa o un petit jardí, es recomana de preferentment fer la poda cap al novembre -quan els arbres entren en repòs-, o bé just abans de la floració,  a la primavera. Això és pel fet que d’aquesta manera l’arbre encara conserva prou activitat com per facilitar la cicatrització de les ferides i queda més protegit de possibles infeccions.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera aquest matí a ‘El matí de Barcelona’ a Anna Gras, directora de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona: