D’aquesta manera, les farmàcies catalanes començaran a aplicar el copagament sanitari tot just un mes després que entrés en vigor al conjunt de l’Estat. Tot i que el Departament de Salut preveia que s’instaurés de forma definitiva al mes d’octubre, el govern català ha pogut avançar el creuament de les dades de la Seguretat Social amb les del CatSalut.

Amb l’aplicació d’aquest sistema, els usuaris assumeixen entre el 40 i el 60% del preu dels medicaments, en funció de la renda, un percentatge que fins ara era del 40% en tots els casos. A Catalunya, els qui passaran a pagar un 50% del preu dels productes farmacèutics representen un 33% de la població activa, mentre que només un 1% dels ciutadans n’assumirà el 60% del cost.

Per als pensionistes, s’implantarà a l’octubre

L’únic col·lectiu per a qui es manté el calendari inicial és el dels pensionistes, que continuaran amb el sistema provisional establert pel Departament de Salut. L’objectiu del departament és evitar que els ciutadans paguin més diners dels que els pertoquen segons la renda i el límit mensual.

Per als pensionistes, l’aportació varia força segons la renda. La més baixa és del 10% del preu del medicament, amb límits que van des dels 8 als 18 euros mensuals. A l’altra banda de la balança, la més alta pot arribar al 60% del preu del medicament. En aquest cas, el màxim que haurien de pagar són 60 euros al mes.

Els imports pendents, al setembre

L’import dels medicaments que els usuaris han adquirit durant el mes de juliol s’haurà d’abonar a les farmàcies a partir del mes de setembre, quan el Servei Català de Salut els hagi informat dels diners que han de fer efectius cada ciutadà.

Els qui vulguin saber el nivell d’aportació que els correspon se’n poden informar trucant al 061 o bé a través del web del Servei Català de la Salut.