Montserrat Andrés, delegada d’Ausbanc a Catalunya, ha explicat que calculen que hi ha uns 200.000 catalans afectats per les participacions preferents. Nombrosos ajuntaments catalans han fet arribar a aquesta entitat mocions per demanar una solució per als inversors, molts d’ells gent gran que desconeixia les característiques del producte.

Ausbanc recorda que les participacions preferents són productes financers emesos per entitats d’estalvi i bancs que no atorguen cap dret polític a l’inversor, no tenen data de venciment i, en cas de concurs de creditors, els inversors són els últims a cobrar. Les retribucions que es van pactar entre els inversors i les entitats bancàries o caixes com a pagament d’interessos només es paguen en cas que l’entitat tingui beneficis i si no ha estat intervinguda per l’Estat, com és el cas de CatalunyaCaixa.

L’associació de consumidors Ausbanc recomana als inversors en participacions preferents que recopilin tota la informació possible d’aquest tipus d’operació i també els fullets informatius, si en tenen. Segons Montserrat Andrés, la millor opció per als afectats és recórrer als tribunals si volen recuperar els seus estalvis, encara que “dependrà de cada cas”, pel que ha insistit que els afectats s’assessorin i siguin conscients que aquesta possibilitat també comporta despeses.

Mesos després que es conegués l’estafa a moltes persones amb les participacions preferents, continua havent-hi persones (sobretot gent gran) que desconeixen la situació dels seus estalvis i les seves inversions, i cada setmana es coneixen nous casos.