LLUÍS BIELSA, vicepresident del Col·legi d'Òptics Optometristes i Òptiques Optometristes "Desgraciadament, la majoria acabaran o acabarem sent miops. Això implicarà uns canvis. Si la miopia s'associa a l'activitat de prop, per part dels professionals que la tracten, [caldrà] canviar el xip. Canviar el criteri d'interpretació de la miopia. Recomanacions: l'ideal és recórrer al 20 20 20. Cada 20 minuts, descansar 20 segons i mirar a 20 peus, que serien sis metres. Aquesta recomanació és bona, perquè intentem restaurar una visió més natural. Pensem que la nostra visió està concebuda per mirar de lluny (per córrer pel bosc, per recollir fruits...) però no per estar contínuament mirar a distàncies curtes."

Lluís Bielsa ha alertat del mal que suposa per als ulls l’ús sistemàtic de les pantalles (televisors, ordinadors, tauletes, mòbils…), sobretot perquè “la nostra visió està preparada per mirar en llarga distància”. Segons Bielsa, quan una persona centra la vista per mirar de prop fa més esforç per enfocar. Dies enrere el Col·legi d’Òptics Optometristes i Òptiques Optometristes va presentar un estudi en què es va afirmar que un 70% de la població pateix la síndrome visual informàtica, que és la conseqüència d’exposar la vista durant hores a una pantalla. Sobre l’estudi, ha conclòs que a la llarga “desgraciadament, acabarem sent miops”.

Segons Bielsa, no hi ha gaires remeis per curar el mal, però sí que ha donat algunes recomanacions: “L’ideal és recórrer al 20, 20, 20”, passats 20 minuts davant d’una pantalla, s’aconsella descansar 20 segons i fixar la mirada de lluny uns sis metres (en el sistema anglosaxó són 20 peus). Bielsa ha assegurat que s’haurà de canviar el criteri professional per interpretar la miopia, com per exemple “utilitzar graduacions més fluixes per mirar de prop i no córrer tant per posar ulleres a la gent”.

Bielsa també ha afirmat que “la pantalla de l’ordinador sempre ha d’estar per sota dels ulls”, i no alta com alguns sectors han recomanat en diverses ocasions, ja que “l’arquitectura muscular de l’ull està dissenyada perquè quan mirem de prop els ulls vagin baixos”.