Es calcula que, a tot l’Estat, hi ha més de 10 milions de persones que pateixen algun trastorn mental, com ansietat, esquizofrènia o trastorn bipolar. A Catalunya, el 24% de la població forma part d’aquest col·lectiu, segons el Departament de Salut.

En els darrers 40 anys aquestes patologies s’han incrementat, segons el doctor José Antonio López Rodríguez, vicepresident de l’ASEPP. És per aquest motiu que diferents experts reclamen al Govern espanyol més inversió en salut mental.

El doctor també apunta que la causa principal de l’augment de patologies mentals és l’estil de vida “dormir poques hores i l’estrès són els principals factors de risc”.

Alerten que en els darrers anys s’han incrementat els casos d’assetjament a les escoles i de suïcidis d’adolescents, així com els diagnòstics de trastorn d’ansietat i depressió, que s’estima que entre un 20 i un 25% de la població el patirà en algun moment de la seva vida.

L’Alzheimer també augmenta, a causa de l’augment de l’esperança de vida de la població, segons el doctor López Rodríguez.

La Fundació Joia, amb la iniciativa que porta per lema “Ens mouen les teves capacitats” realitza dues jornades de portes obertes, dels centres que té a Gràcia i Sant Martí. Tothom que ho vulgui pot conèixer la salut mental de la ciutat gràcies a les xerrades que faran alguns malalts, sobre les seves experiències. També es realitzaran tallers a càrrec de professionals de l’entitat.