Escola Gaia

Després d’anys d’espera, ja es pot veure com serà la futura Escola Gaia (l’Eixample) i té poc a veure amb els centres educatius actuals. De la tradicional aula amb pupitres es passa a un edifici amb espais amplis i polivalents. betevé ha pogut accedir al projecte arquitectònic que ha guanyat el concurs, que es basa en una escola amb molta llum i elements naturals, que recorda els centres educatius del nord d’Europa: ambients càlids creats amb fusta i vidre, finestrals amplis i moltes zones diàfanes, que permetran als alumnes llegir i escriure, però també jugar i descansar.

Materials i llum natural a totes les estances

La futura escola es construirà a les Glòries, a les dues naus de l’antiga fàbrica de paraigües Pius Rubert Laporta, al carrer del Dos de Maig, a poca distància d’on funciona ara l’escola en mòduls. Després de gairebé nou mesos de licitació, aquesta és la proposta que s’ha imposat del conjunt de 24 iniciatives que van presentar-se al concurs. Està pensada per EQUILIBRISMES, de l’equip SUMO arquitectes, i el projecte respectarà elements patrimonials de l’antic recinte fabril, que es reconvertirà per adaptar-se als nous usos educatius, per afavorir la llibertat de moviments dels infants. Segons es descriu al treball, s’ha buscat garantir el model pedagògic del centre i que els alumnes puguin treballar per projectes i als diferents racons.

L’equipament combina la necessitat de preservar el patrimoni de l’antic recinte fabril amb les necessitats pedagògiques. Es conservaran elements rellevants de l’antiga fàbrica, com la façana principal del carrer del Dos de Maig, que es restaurarà. També les voltes bufades o la lluerna.

L’Escola Gaia, autosuficient i sostenible

L’edifici vol ser també sostenible i eficient energèticament. Bona part del consum que necessiti es generarà amb un camp propi de 80 plaques fotovoltaiques. I també es reaprofitarà l’aigua de la pluja per regar la vegetació del pati de jocs i l’hort. Alhora, es disposarà d’un sistema d’aprofitament d’aigües grises. Un cop comencin les obres, està previst que s’executin en termini d’execució d’uns 16 mesos.

Actualment, l’Escola Gaia funciona en mòduls provisionalment al carrer del Consell de Cent 550. Gràcies a la cessió d’un espai a tocar de les Glòries, recentment ha guanyat 1.500 m² de pati. Les famílies viuen amb esperança la construcció del nou centre. En declaracions a betevé, la presidenta de l’AFA, Daniela Santos, ha celebrat que el projecte es vagi concretant i espera que les obres no es retardin.