Membres de l‘Associació de Jubilats de Macosa-Alstom han anat aquest matí a revisar l’operació de neteja de les restes d’amiant que durant tres dies s’ha dut a terme al Parc del Guinardó. Van ser ells mateixos els qui van denunciar-ne el perill a principis d’any, arran d’una excursió a les bateries antiaèries del turó de la Rovira. L’amiant prové de la uralita amb què estaven fetes la majoria de barraques que omplien aquesta part de la muntanya, on van arribar a viure prop  de 2.000 persones. I s’han trobat el que ja s’imaginaven. “La neteja no s’ha acabat, o no ha ni començat”, assegura Miguel Moreno, un dels denunciants, mentre descobreix trossos d’uralita escampats pel terra. Moreno reclama una “neteja en condicions”. Considera “impossible”netejar aquesta zona en només tres dies i amb només dos operaris que només poden treballar quatre hores cada dia (el màxim que permet la normativa a l’hora de treballar en contacte amb l’amiant) . “Hi ha uralita trencada que contamina l’aire de la ciutat”, alerta, i “aquí al costat hi ha dues escoles”.

Els membres de l’Associació de Jubilats de Macosa-Alstom coneixen bé l’amiant i els seus efectes nocius sobre la salut. Van treballar durant molts anys en contacte amb aquest material i han vist com molts companys de feina “emmalaltien i morien” com a conseqüència dels efectes de la inhalació i la ingestió de pols i fibres d’amiant.

Un procés d’extracció manual

Des del districte d’Horta-Guinardó, la regidora Mercedes Vidal, recorda que l’amiant és un material constructiu que es va utilitzar “massivament” durant dècades, especialment els anys 50 i 60, i que és comú “que vagi aflorant”. Vidal ha explicat que s’ha fet aquesta primera batuda amb personal especialitzat i que aquest és un procés lent perquè únicament es pot fer “de forma manual”.