La Regidoria de Feminismes i LGTBI ha elaborat amb aquestes entitats el protocol de comunicació externa a aplicar per part de l’Ajuntament de Barcelona quan es produeixin feminicidis. En primer lloc, l’alcaldessa enviarà la carta de condol a la família directa de la víctima i el servei de premsa n’informarà als mitjans de comunicació, perquè puguin traslladar a la ciutadania els fets i el rebuig institucional vers aquests assassinats.
Quan el feminicidi estigui confirmat oficialment, es convocarà a ciutadans i entitats a un minut de silenci sota el lema “Parar la ciutat”, es posarà un crespó negre en llocs visibles dels edificis municipals i al web, es facilitarà un llaç als treballadors municipals i s’utilitzarà l’etiqueta #BCNantimasclista a Twitter. També es comunicarà l’assassinat a través de les pantalles del metro. Al darrer ple municipal de l’any, es faran tants minuts de silenci com dones hagin estat assassinades a la ciutat. L’any passat van ser almenys cinc a tota la província de Barcelona.
Per la regidora, Laura Pérez, és “molt important disposar d’un protocol de dol de ciutat que rebutgi simbòlicament, però també —i sobretot— contundentment, tota violència masclista”.
A banda de les accions comunicatives i de presa de consciència, el protocol intern elaborat per la mateixa regidoria preveu un gabinet de crisi en un màxim de cinc hores des de l’arribada de l’avís, amb la participació de l’Institut de Serveis Socials, el Centre d’Urgències i Emergències Socials i els Mossos d’Esquadra. Tant si s’ha produït un feminicidi com un intent frustrat, a les 24 hores es convocarà una segona reunió de treball i, al cap d’un mes, una altra per avaluar l’estat de la víctima i l’atenció rebuda.