Barraquer era fill, nét i pare d’oftalmòlegs i una de les grans iniciatives que va impulsar va ser la creació d’un banc d’ulls per a tractaments de la ceguesa. La seva tasca va ser reconeguda mundialment i això ha quedat pal·lès amb les mostres de dol per la seva pèrdua.

Twitter ha estat l’escenari en què bona part dels polítics i companys de l’oftalmòleg han mostrat el seu condol. L’alcaldessa Ada Colau i la resta de líders municipals han lamentat la mort de Barraquer i han valorat la seva feina.

També el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el conseller de Salut, Toni Comín, han destacat els grans avanços que va fer el doctor per a la medicina catalana.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha transmès el seu condol a la vídua de l’oftalmòleg i s’hi ha referit com “un dels facultatius més prestigiosos i amb més projecció internacional”, i “un referent de l’excel·lent medicina que es realitza al nostre país”.

Tota una vida dedicada a l’oftalmologia

Barraquer va ser un dels oftalmòlegs més prestigiosos del món, fill del fundador de la clínica que porta el seu nom. El 1970 va ser anomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a més de ser  doctor “honoris causa”, i professor honorari d’onze universitats. Des del punt de vista clínic, la tasca del doctor Barraquer s’ha centrat principalment en quatre camps: els trasplantaments de còrnia, la cirurgia de la cataracta, del glaucoma i de la miopia.

Un dels seus llegats és la Fundació Barraquer, que destaca per la tasca humanitària que desenvolupa en països amb pocs recursos sanitaris. També pel servei que presta a la població autòctona més desfavorida. La Generalitat va reconèixer Barraquer amb la Creu de Sant Jordi l’any 1999.