“Totes les persones tenim els mateixos drets”. Ha estat un dels comentaris més escoltats aquest diumenge a la plaça de la Universitat durant els actes de celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. El col·lectiu considera vulnerats els drets més elementals: els universals. Ho explica l’Israel Belchi, responsable d’envelliment i de salut mental de Dincat Fundació, que els enumera: “Són drets humans bàsics com, per exemple, tenir feina, dret a gaudir d’una vida sexual i sentimental plena, dret a decidir per un mateix, i dret a votar.”
Coincidint amb l’arrencada de la campanya electoral del 21-D, preguntem: “Què representa no poder votar sense la tutela d’un tercer?“. La resposta ens la dona en José Manuel Galluza. Té una discapacitat que no l’impedeix treballar per a Dincat Fundació, i diu que “al col·lectiu amb discapacitat intel·lectual no se’ns informa de les campanyes electorals” i afegeix que “moltes vegades se’ns reprimeix poder decidir sobre el dret a vot“.
Aquest ha estat un sol exemple, concret, que ha il·lustrat justament el lema de la diada d’avui: “Tu i jo, els mateixos drets”. La plaça de la Universitat ha viscut activitats de tota mena, com tallers de ràdio, espectacles de màgia o castells; adreçades a demostrar a la ciutadania que el col·lectiu té capacitats per a dur-les a terme. Entre d’altres, Dincat Fundació també s’ha donat a conèixer. És una associació aglutina 300 entitats socials i representa 30.000 persones amb discapacitat.
Drets, també, com a consumidors
La Fundació Step by Step, un centre de rehabilitació especialitzat en lesions medul·lars i en suport a la recerca, també ha aprofitat aquest dia per presentar el projecte Welcolme. És una iniciativa que s’ha posat en marxa als comerços del Portal de l’Àngel i que busca enderrocar les barreres arquitectòniques. L’objectiu és que les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a les botigues de manera autònoma i segura.