La Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han participat en la desarticulació d’una organització criminal dedicada a les estafes amb criptomonedes d’àmbit transnacional. El balanç global és de 15 centres de trucades desmantellats a diferents països. De moment, la policia ha detingut dos dels cinc màxims responsables del grup i també hi ha 16 investigats. Es calcula que el nombre d’afectats podria superar els centenars de milers i només a Espanya hi ha unes 17.000 víctimes.
Aquesta és la investigació transnacional de més abast per estafes coordinada per l’Eurojust. Es calcula que la xarxa criminal guanyava uns 400 euros al minut i des de l’inici de la investigació podria haver obtingut uns benficis de 2.400 milions d’euros.
A l’estat espanyol, la investigació ha permès desmantellar la branca criminal que operava des d’Albània amb un dispositiu policial que es va fer els dies 8 i 9 de novembre a les poblacions d’Elbasan, Tirana i Vlore.
El “modus operandi”
La investigació va començar el 2018 amb la denúncia a Puigcerdà d’una dona a qui havien estafat 800.000 euros. L’engany hauria començat a partir d’una trucada en què un suposat expert en finances li va proposar fer inversions milionàries en criptomonedes.
Els estafadors contactaven amb les víctimes des de diferents centres de trucades ubicats a Albània. A través del telèfon, se les enganyava perquè realitzessin inversions en plataformes web controlades per la xarxa. La inversió inicial era de 250 euros i ben aviat se’ls informava de grans beneficis perquè continuessin dipositant més diners.
Durant aquest procés també aconseguien que la víctima autoritzés el programari d’accés remot al seu ordinador personal. D’aquesta manera aconseguien accedir als comptes. Quan l’inversor volia retirar part o tots els beneficis, l’estafador demanava més diners amb diferents excuses. En cas de no aconseguir-ne més, accedien a les dades bancàries i buidaven els comptes.
Especialistes en cibercrim
Des de l’inici de la investigació, els Mossos van detectar més d’un centenar de pàgines web falses controlades per l’organització i van poder demostrar les connexions internacionals i l’abast del frau.
Especialistes en cibercrim van crear diferents programes tecnològics per arribar al nucli de la trama. Això ha estat clau per identificar l’entramat criminal, conèixer els seus sistemes de treball, així com els enllaços i les connexions amb diferents països.
A banda de Mossos i Guàrdia Civil, en la investigació transcional hi han participat les policies d’Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia i Ucraïna, Geòrgia i Albània. Els dispositius per desmantellar la xarxa d’estafes es van dur a terme durant dos dies de forma simultània a diferents països.