(ACN) Els Mossos d’Esquadra alerten que els delictes relacionats amb criptomonedes estan pujant entre un 15 % i un 20 % cada any, i el 2021 van arribar a les 1.600 denúncies aproximadament. Els estafadors creen una plataforma a les xarxes que recrea un lloc web d’inversió i les víctimes, que veuen dades i gràfics falsificats sobre els seus guanys, creuen que estan comprant una moneda virtual. En realitat, però, tots els diners que hi inverteixen van a parar directament als estafadors. Els afectats per aquest engany poden arribar a aportar entre 20.000 i 40.000 euros en total abans d’adonar-se de l’engany.

Tot i que les criptomonedes van entrar en circulació de forma activa fa uns 10 anys, no va ser fins fa cinc que els Mossos d’Esquadra van detectar que els delinqüents les estaven utilitzant com una eina més. “Vam veure que els criminals les feien servir de diverses maneres: per ocultar les seves operacions, per cobrar rescats sense deixar rastre o per crear estafes d’inversió”, explica el cap de l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos d’Esquadra, el subinspector José Ángel Merino. La policia catalana assegura que “en contra del que es creu”, les transaccions amb criptomoneda es poden rastrejar: “És difícil però no impossible”.

Les falses inversions, l’estafa principal

Es tracta d’un engany en què la víctima creu que està invertint en moneda virtual però, en realitat, està enviant diners a un estafador. L’engany comença quan l’individu ofereix a una persona assessorament per comprar moneda virtual. Si accepta, l’estafador li demana una sèrie de pagaments d’entre 200 i 300 euros per donar-se d’alta en una plataforma a través de la qual podrà comprar i invertir en criptomonedes. La plataforma, però, és un muntatge dels estafadors que recrea un lloc web d’inversions. Allà la víctima hi veu dades i gràfics del rendiment de les seves suposades criptomonedes. Llavors l’estafador intenta establir un vincle de confiança amb la víctima, el convenç que les seves inversions estan fructificant i el convida a fer aportacions més importants.