(ACN) Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un clan familiar que abordava gent d’edat avançada, fent-se passar per persones amb limitacions cognitives que volien cobrar un bitllet de loteria premiat. S’aprofitaven de la bona voluntat de les víctimes, que es deixaven portar per la situació i els robaven joies, diners i objectes personals. Els investigadors van esbrinar que els autors utilitzaven identitats falses i els van localitzar en un càmping de Blanes. Se’ls atribueixen almenys sis casos a Barcelona: dos al districte de Sants-Montjuïc, dos a Nou Barris, un a Gràcia i un a l’Eixample.

Els Mossos van detenir el 22 d’agost dos integrants del grup i l’endemà van escorcollar el càmping, on van intervenir 37.140 euros en efectiu, desenes de joies, tres vehicles, dues caravanes, accessoris de disfressa com perruques i els bitllets de loteria.

El grup, format per homes i dones, actuava de manera molt organitzada i tenia un repartiment de rols perfectament definit. Un sempre es feia passar per una persona que tenia diferents cupons de loteria premiats i es comportava com algú que no coneixia la ciutat i que podia tenir alguna mancança cognitiva. Aleshores preguntava a la víctima on hi havia algun establiment pròxim on pogués cobrar els cupons premiats, que li havia ensenyat prèviament.

Mentrestant, un altre membre del clan que era per la zona s’interessava per la conversa. Sempre seguint un guió perfectament estudiat, la persona que duia els cupons explicava que volia donar part del premi al capellà del seu poble. Llavors proposava repartir-se el premi entre tots tres. En aquest moment, el darrer lladre que havia entrat en escena suggeria ensenyar diners i joies al propietari dels cupons en senyal de bona voluntat i acompanyar-lo a un establiment de loteria proper per cobrar el premi. I demanava a la víctima si podia fer el mateix com a mostra de confiança.

En aquest punt s’hi afegia un tercer lladre, còmplice dels anteriors, que es presentava com a acompanyant en el rol d’amic o company de feina. La víctima accedia a pujar al vehicle amb ells i la convencien per treure diners a caixers dels voltants. Quan arribaven al caixer la víctima treia grans quantitats de diners i tornava al vehicle. De vegades li demanaven el PIN del compte bancari i ells mateixos efectuaven l’operació al caixer.

Els lladres parlaven molt amb la víctima per aconseguir informació sobre les joies i diners que disposava i proposaven acompanyar-la al domicili per agafar-ne més. Un dels integrants del grup hi accedia i l’ajudava a triar les joies. En alguns casos obrien i remenaven calaixos per buscar aquells objectes de valor que també es poguessin endur.

Un cop tenien les joies i els diners tornaven al vehicle i continuaven la marxa cap a una administració de loteria. Abans d’arribar-hi el suposat propietari dels cupons simulava posar-se malalt o buscava qualsevol pretext per sortir del vehicle. Un dels lladres s’oferia a acompanyar-lo per ajudar-lo i, de vegades, la víctima també s’hi mostrava predisposada o la persuadien perquè fes aquesta gestió. Quan la víctima sortia del vehicle, deixava totes les seves joies i diners a l’interior i quan tornava els lladres ja no hi eren.

El 25 d’agost, els dos detinguts van passar a disposició judicial davant del jutjat de guàrdia de Blanes.