Demà a l'interior d'aquesta nau tot continuarà com fins ara. La magistrada del Tribunal d'Instruccions número 5 de Barcelona ha paralitzat el desallotjament de l'assentament de Sant Martí. La interlocutòria deixa clar que l'ordre que els obligava a marxar demà mateix es feia en el marc d'un procés judicial que la propietària va iniciar en contra dels inquilins de la nau. Però uns ocupants que NO són el mateixos que ara habiten aquí, sinó uns altres que hi havien viscut abans d'ells. L'anul·lació del desallotjament ha estat una molt bona notícia per als 300 inquilins actuals de la nau, que durant aquesta setmana patien perquè no sabien on anirien si demà els haguessin fet abandonar l'espai. Des d'ahir a la nit, l'ambient a la finca ha estat molt més distès que els últims dies. Una alegria compartida amb l'advocat i les associacions de veïns que han donat suport als ocupants. MONTSE MILÀ, Xarxa de suport als assentaments del Poblenou Dóna marge per buscar un altre emplaçament però des del punt de vista veïnal el que dóna marge és per negociar amb l'administració, de dir que són persones les que hi han aquí, que hem de buscar alternatives entre tots, que són veïns de Barcelona, els agradi o no els agradi, i que els hem d'ajudar a trobar alternatives viables. ANDRÉS GARCÍA, advocat de la defensa dels ocupants Guanyem temps per trobar una altra solució que sigui molt millor per a aquesta gent. En dos mesos esperem una resposta de l'Ajuntament a un programa que s'ha plantejat de fer una cooperativa pel tema de la recollida de ferralla. Guanyen, de moment, el temps que durarà un nou procediment judicial: el que ha d'avaluar la denúncia que la propietària de la finca ha interposat contra els inquilins actuals. Per als ocupants, però, l'anul·lació del desallotjament és una victòria. Un triomf que, segons ells, deuen en bona part a les entitats que els han donat suport.

Aquesta tarda, un centenar de persones s’han reunit davant de l’edifici per celebrar-ho. Els veïns del barri, diverses entitats i els ocupants de la nau han fet una assemblea a les 20 h per valorar el procés.

Segons una de les advocades del cas, Laia Serra, la interlocutòria del jutge valora tant l’argument tècnic que van presentar en el recurs, així com el social i l’humanitari. A partir d’ara, el procés es podria allargar fins al setembre.

L’argument tècnic

El primer argument esgrimit pels advocats era que l’ordre de desallotjament es feia en el marc d’un procés que venia d’una denúncia anterior i que, per tant, no era en contra  dels ocupants actuals de la nau, als quals encara no se’ls havia pres declaració.

Fa un any, el 25 d’agost de 2011, es va desallotjar la finca voluntàriament i la propietat va recuperar la possessió de la nau. El desallotjament es va fer d’acord amb l’ordre judicial i en resposta a una denúncia per usurpació de l’espai feta per la propietària de Finques Riana el 18 de juliol de 2011.

El setembre de 2011 i constatant que l’espai encara estava ocupat, la propietat va fer una nova denúncia. Recentement, el 25 d’abril, el denunciant va demanar un nou desallotjament veient que la finca continuava ocupada de manera il·legal. El cas el va continuar portant el mateix magistrat. En el recurs, els advocats defensen que els actuals ocupants de l’espai no tenen res a veure amb els anteriors. Per tant, es tracta d’un cas nou i l’ha de portar un nou jutge. Conseqüentment, la jutgessa conclou a l’interlocutòria que “es tracta de fets diferents dels que tenien per objecte la denúncia inicial” i, per tant, “procedeix a acordar la nul·litat de la interlocutòria del 26.06.2011” i deriva les competències sobre els fets denunciats al Jutjat d’Instrucció n.24.

…i l’humanitari

D’altra banda, la defensa va destacar l'”estat d’una necessitat real, greu i urgent” de les 300 persones que viuen a la nau, que hi són per “pura necessitat en no tenir un altre espai on anar o treballar la ferralla amb la qual sobreviuen”. I van advertir de la “crisi humanitària” que podria comportar el desallotjament.