El Grup d’Habitatge de Sants ho ha vist més d’un cop. Els activistes denuncien mala praxi per part de propietaris i administradors de finques per posar fi als contractes de lloguer de renda antiga. L’últim cas que han tret a la llum és el de l’Albert Casolives i la Maria Carme López, una parella de jubilats de 72 anys que ara tem quedar-se sense el pis on han viscut durant 46 anys.
Viuen al carrer de Carreras i Candi, al barri de Sants-Badal. Expliquen que mai no han tingut cap problema amb el propietari, fins ara. El novembre van endarrerir-se uns dies en el pagament del lloguer i, des d’aleshores, asseguren, no els accepten la mensualitat. Ho han pagat als jutjats, però creuen que el que vol la propietat és fer-los fora perquè tenen un contracte de renda antiga.
“Nosaltres volem pagar […], són ells els que ens estan fent la vida impossible. No es pot viure, amb 72 anys, malalts com estem, amb aquest neguit, aquesta angoixa i amb aquesta preocupació que no ens deixa ni dormir, ni menjar, ni viure. Això no es pot suportar”, lamenta l’afectada. A l’edifici, diuen, ja s’han reformat alguns pisos, que s’estan llogant a preus molt més elevats.
Aquest dijous al matí tenien programat un judici per impagament que finalment s’ha ajornat. El Grup d’Habitatge de Sants els dona suport. Segons Llum Oliver, membre del col·lectiu, aquesta “és una pràctica molt habitual de les propietats“. “S’agafen a endarreriments o bé colen, bàsicament a gent gran, un canvi de contracte i perden tots els beneficis de la renda antiga”, afirma.
L’Albert i la Maria Carme esperen sortir-se’n perquè, amb la pensió per jubilació que perceben ─junts disposen d’uns 1.100 euros al mes i tenen un fill a l’atur que viu amb ells─, no poden pagar un lloguer a preu de mercat. L’administrador de finques, amb qui betevé ha contactat, no ha volgut donar detalls del cas.