(Agències / Redacció) Una vintena de persones han denunciat els abusos sexuals continuats d’un capellà a Barcelona i Caldes d’Estrac les dècades dels 60 i 70, segons han avançat ‘El País’, TV3 i Catalunya Ràdio. El mossèn denunciat, Josep Vendrell Cortasa, va morir el 2004. Les víctimes eren infants i adolescents que tenien entre vuit i 15 anys, alguns dels quals van patir violacions setmanals. Les víctimes temen que hi hagi més persones afectades a Montcada i Reixac, on també va fer de rector entre 1975 i 1990. Almenys una quinzena de persones han fet arribar el seu relat al Defensor del Poble.

A Caldes d’Estrac hi va estar entre 1970 i 1975 i també s’encarregava de l’agrupament escolta, de l’escola parroquial i de l’escolania. Hi va arribar després de ser denunciat a Barcelona per algunes famílies a la policia i al Bisbat quan treballava a l’Agrupament Escolta Aureli Escarré, vinculat a la parròquia de Sant Tomàs d’Aquino. La resta de famílies, però, van donar ple suport al mossèn.

En general, les famílies el respectaven molt i no el qüestionava ningú, fins i tot quan presumia davant seu de conèixer els penis dels seus fills, segons han explicat les víctimes, que el descriuen com “un gran manipulador, un psicòpata i molt carismàtic”. Explicava als pares que feia classes de sexualitat als nens.

Les víctimes demanen el perdó de l’Església

Una de les víctimes que ha parlat amb TV3 assegura que “ara ja no cal el consol, ho tinc superat, però jo tinc amics que van ser violats des dels vuit anys fins als 12 dues vegades per setmana“. La víctima assegura que el capellà els deia: “Si no vens, et vindré a buscar a casa i serà la teva paraula contra la meva, ningú no et creurà“.

TV3 ha parlat també amb una altra víctima, que reclama que “l’Església reconegui que Josep Vendrell era un pederasta, que va fer mal a molta gent i que demani perdó en nom seu“.

L’Arquebisbat de Barcelona lamenta no haver pogut parlar amb les víctimes

L’Arquebisbat de Barcelona assegura que no se li ha facilitat el contacte amb les víctimes per poder iniciar un procés canònic, un fet que lamenten. Segons han indicat a EFE, aquest procés es pot dur a terme si hi ha una denúncia i aquests casos no prescriuen mai, a diferència del que passa a la justícia ordinària.