Les denúncies del Defensor del Pacient, en nom de les famílies, es van presentar al jutjat ara fa dues setmanes. L’entitat insta el jutge a obrir la via penal contra el Servei d’Emergències Mèdiques, el SEM, per la mort de dos pacients a qui es va denegar l’atenció d’urgència a casa seva que havien demanat per mitjà d’una trucada al telèfon 061. Per això acusen el SEM de dos delictes, un d’omissió del deure de socors i un altre d’homicidi imprudent, perquè la no-assistència va acabar amb la mort d’aquestes persones poques hores després.

Les dues víctimes eren homes d’entre 40 i 50 anys, que residien a Barcelona, i que patien febres d’uns 40 graus des de feia cinc dies o més. Tots dos tenien símptomes afegits, en un cas, per una perforació greu a l’intestí, i en l’altre, per un problema respiratori amb un breu infart. Els metges del SEM, però, van diagnosticar-los una simple grip i els van ordenar que prenguessin ibuprofèn o parcetamol, i també begudes isotòniques. Poques hores més tard, tots dos van morir per l’agreujament de les seves patologies. Un cop estudiats els casos a fons, els metges que col·laboren amb el Defensor del Pacient han conclòs que el diagnòstic telefònic va ser temerari i que només derivant els pacients a un hospital per fer-los proves mèdiques bàsiques s’haurien evitat les morts.

Per l’entitat, el SEM és el responsable directe de les morts, però potser no el responsable últim. Temen que hi pugui haver ordres d’instàncies superiors per deixar d’atendre algun tipus d’emergències amb l’objectiu de rebaixar la factura sanitària. També asseguren que aquests dos casos són la punta de l’iceberg, i que se’n produeixen molts més que les famílies no denuncien per evitar el record permanent de la mort d’un familiar.