A simple vista ja es veu. Aquesta serà una bona collita. CRISTIAN TORRES: "Aquest any el veig molt millor que altres anys. Es veu en la textura, es veu a simple vista, el raïm més maco, més rodonet, els gotims més grossos." Ja fa cinc anys que en Cristian i els seus companys treballen a les vinyes de Can Calopa, a la serra de Collserola. Són tres hectàrees i mitja de ceps propietat de l'Ajuntament. El temps d'aquesta temporada, amb una primavera seca i un agost amb ruixats, ha avançat dues setmanes la verema. S'espera recollir 12.000 quilos de raïm, 3.000 més que l'any passat. "Això que està malament es treu i els macos cap a la caixa." Els 12 treballadors del camp formen part de la Cooperativa L'Olivera. Són persones amb discapacitats psíquiques. Per a molts d'ells és la primera aproximació al món laboral. La verema és només una de les seves tasques anuals. ÀLEX ALONSO: "També fem prepoda, poda, poda en verd, treiem fulla, fem sarments." "El vi que s'obté d'aquests ceps s'anomena Vinyes de Barcelona. El que s'ha embotellat aquest any és el resultat de la collita de 2013. El raïm que estan recollint aquests dies servirà per elaborar el vi de 2017." Fins ara, les ampolles s'han fet servir exclusivament per als actes oficials de l'Ajuntament de Barcelona. Des de la cooperativa, però, ja han demanat al nou govern que hi permeti l'accés als ciutadans. BERNAT MARTÍ, educador social: "El comercialitzaríem. El faríem arribar a les entitats, per als actes que la ciutadania necessiti o en demani. Una paellada popular, per què no poder-hi beure vi de la ciutat. Que no només sigui per a actes institucionals, que la gent també en pogués beure." Tot i que no han rebut cap resposta oficial, la cooperativa creu que el nou consistori farà el pas i el comercialitzarà. Els barcelonins podrien comprar així el vi de la seva ciutat.

Ja fa cinc anys que la cooperativa L’Olivera s’encarrega de les vinyes de Can Calopa, a la serra de Collserola, tres hectàrees i mitja de ceps propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Hi treballen 12 joves amb discapacitats psíquiques. Per a molts d’ells és la primera aproximació al món laboral. S’encarreguen de totes les tasques d’elaboració del vi Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola.

El temps d’aquesta temporada, amb una primavera seca i un agost amb ruixats, ha avançat dues setmanes la verema. També ha propiciat una collita força bona. S’espera recollir 12.000 quilos de raïm, 3.000 més que l’any passat. Amb tot aquest raïm es produiran unes 10.000 ampolles de vi.

Fins ara, les ampolles s’han fet servir exclusivament per als actes oficials de l’Ajuntament de Barcelona. Des de la cooperativa, però, ja han demanat al nou govern municipal que hi permeti l’accés als ciutadans. De moment no han rebut cap resposta oficial però des de la cooperativa veuen bona predisposició per part del consistori. “Si arribem a un acord amb l’Ajuntament comercializarem el vi”, explica Bernat Martí, educador social de L’Olivera. “Així el podrem fer arribar a les entitats quan hi hagi fires i els ciutadans el podran comprar i tastar.” L’enginyera agrònoma de L’Olivera, Rocío Sànchez, creu que amb els diners que es recaptessin de la comercialització del vi “es podria potenciar el projecte de Can Calopa i obrir-lo a les visites”. De fet, segons explica Sànchez, ja hi ha un projecte en marxa per reformar la masia i posar-la en condicions per a la rebuda de visitants.