Francesc Sanpedro, metge adjunt d’Urgències del Vall Hebron, critica que hi ha una sobresaturació de l’àrea d’Urgències. El metge ha explicat a BTV que hi ha 70 pacients pendents d’hospitalitzar, alguns dels quals fa cinc dies que s’esperen. Una dada que contradiuen fonts de l’hospital, que indiquen que, com a màxim, els pacients s’han esperat tres dies. Sanpedro afirma que, des del mes de juny, el panorama no ha canviat i que no es tracta, en cap cas, d’un pic puntual: “És una situació clònica de les urgències” que ha augmentat aquest estiu, afirma Sanpedro.

Per això, el col·lectiu de metges adjunts a Urgències demanen que el centre sanitari no tiri endavant el pla de tancament de llits, habitual de cada estiu. Una petició que ja van fer fa dues setmanes una cinquantena de veïns i treballadors en una concentració al centre hospitalari.

El cap de Serveis de l’Hospital Vall d’Hebron, Jaume Roigé, rebat els arguments dels metges i explica que és “un tema estrictament de la temporalitat i adaptació dels recursos sanitaris”, que es planifiquen per tot l’any. Roigé afirma que durant l’estiu “es redueixen els dispositius disponibles” perquè baixa l’activitat però afirma que “es tracta de situacions puntuals que es recuperen al setembre”. Pel que fa a les dades, el cap de serveis ha explicat que “durant el mes d’agost les urgències del Vall d’Hebron tenen una afluència d’uns 280 pacients al dia, per sobre de la mitjana anual, que és de 270″. Roigé detalla que es tracta de “pacients que estan ingressats a l’hospital, amb un dispositiu hospitalari d’ingrés i atesos pels metges professionals”.

Per la seva banda, els metges adjunts d’Urgències han explicat que els pacients pendents d’hospitalització estan ingressats a la primera planta de l’hospital, a l’àrea d’observació, en habitacions de quatre persones que tenen banys conjunts per diverses cambres. Tot i que els malalts tenen una atenció adequada, Sanpedro alerta que en aquest espai no es poden fer processos diagnòstics, com ara una colonoscòpia o una gastroscòpia, ja que els malalts no estan adscrits a cap equip mèdic.