El Parc de Jaume I i Violant d’Hongria, situat al Parc de l’Oreneta, als peus de Collserola, no s’assembla a cap altre de la ciutat. És una zona de jocs que l’Ajuntament de Budapest va regalar a Barcelona, amb l’objectiu d’enfortir els vincles culturals entre les dues ciutats. Fa dos mesos que el consistori ha començat a retirar diverses peces del parc perquè, segons expliquen, no complien els criteris de seguretat de la normativa europea. Els veïns no ho entenen perquè la construcció del parc és només del 2014 i no els consta que hi hagi hagut cap accident. Per això demanen que es restitueixi aquest patrimoni cultural.

Preocupats per la conservació de les peces

Els veïns volen saber on han anat a parar les diverses peces i què se’n farà ja que, asseguren que per molta gent, aquest parc infantil era un punt de referència del parc. “Ens fa por que aquestes atraccions de gran valor patrimonial se’n vagin a un magatzem municipal i allà s’apilin, es malmetin i la pintura quedi desfeta i es trenqui. Són peces de fusta i són fràgils, i pot ser que quan ho vulguem recuperar ja no puguem”, lamenta Nico Sant, veí del Parc de l’Oreneta i familiar dels antics propietaris del Castell de l’Oreneta, que ha constatat com es retiraven una desena de peces de l’espai infantil en els últims dos mesos.

Les dues últimes atraccions que encara queden al parc infantil

Parc infantil amb referències medievals on hi havia el castell de l’Oreneta

El Parc de Jaume I i Violant d’Hongria, on ja només queden dues atraccions de fusta tallada, va tenir un cost total de 54.000 euros i va ser construït fa set anys a l’esplanada del Parc de l’Oreneta, on hi ha les restes del castell del segle XIX que es va destruir durant la Guerra Civil Espanyola. Just aquí hi havia la sala menjador de l’edifici.

Una de les atraccions retirades del parc. Imatge cedida per Nico Sant, veí de Sarrià

Les peces del parc infantil, fetes de fusta tallada, són del conegut artista hongarès Boldizsar Ko, que dissenya parcs infantils al voltant d’un conte o una història. En aquest cas, tot gira entorn a aquesta parella de l’època medieval que uneix la història de Catalunya i Hongria.

Comparteix a: