Entitats i sindicats de periodistes demanen a la Generalitat i l’Estat que investiguin les agressions a professionals de la informació i la comunicació produïdes durant les últimes protestes i que depurin responsabilitats. En un comunicat conjunt difós pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, reproven les actuacions dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional perquè els periodistes agredits anaven “perfectament identificats”. El col·legi té comptabilitzats uns 65 periodistes víctimes d’agressions en les mobilitzacions posteriors a la sentència del procés.
La missiva, titulada ‘Sense periodisme no hi ha democràcia’, ha estat signada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya – Sindicat de Professionals de la Comunicació, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Les cinc entitats asseguren que qualsevol agressió a un periodista és una vulneració del dret de la informació i la comunicació. “És un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa“, recull el comunicat.
L’escrit té una menció concreta a la detenció d’un fotoperiodista d”El País’ per part de la Policia Nacional.
Formació als Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional
A banda de demanar responsabilitats, els sindicats i entitats volen que les administracions garanteixin que els periodistes puguin treballar “sense témer per la seva seguretat”. De fet, s’ofereixen a formar els cossos policials per evitar futures agressions.
El comunicat també es dirigeix als manifestants, a qui demana que respecti la feina dels professionals de la informació.